Učitelj

266 МИТЕ Љ

лице, које је свршило с одличним или врло добрим успехом учит.. школу и било као учитељ најмање 20 год. са општим релултатом оцена одличан и познат као радник на културним пословима.

Плате и положај секретара су као и плате и повишице среских школских надзорника.

Ако учитељ. скупштина не би могла из буди којих узрока дати три члана ове управе Министар Просвете понуниће њихова места по предлогу Глав. Просв. Савета. '

Уредбу о уређењу овог одељења, дужностима инспектора и. осталих чиновника прописује министар по саслушању Гл. Просв. Савета. Завођењем 2—5 инспектора овог одељења, отпали би обласни школски надзорници.

Ш

Према напред изложеном све што је предвиђено у делокруг“ рада Гл. Просв. Савета, а тиче се основ. наставе, прешло би на рад овог одељења или управе; а у саставу Гл. Просв. Савета отпала би лица која су ту ушла ради давања мишљења о основној настави..

М

Што се тиче квалификације среских надзорника Гл. Одбору је част поднети ово мишљење које је израз Учитељске Скупштине у томе погледу:

1. Они треби да се постављају на предлог управе осн. шк. из реда оних учитеља, који су стечајем изабрани као најбољи. Кандидат треба да је свршио учит. школу и положио учитељски испит и провео у осн. школи најмање 15 година и да је положио. испит из методике, школског законодавства и администрације. Плата ових надзорника треба да је као и плата учитеља с којом је био и с додатком једне прекоредне повишице од 600—800 дин. и станарином места у коме је био учитељ. Поред плате добијају они 1000—1200 динара за путовање.

За прве три године могу бити постављени за ове надзорникелица с горњим квалификацијама и без испита, као што стоји у прелазном наређењу и за професоре у овом пројекту.

у

Инспектори којима би од прилике била дужност она која је пројектом министарства предвиђена, треба да су сви у Београду с канцаларијом при управи или одељењу за основну наставу. Они. би заменили обласне надзорнике.

М1

Најглавнији разлог што треба да уђу учитељи у одељење за основну наставу и народно просвећивање у поменутом броју овај је: што одлични учитељи, који су учитељујући провели 10—15 година, најбоље познају и учитељски и школски живот сд свима повољним приликама, а и са невољама које и школе и учитеље сналазе, па могу најбоље сва њихова питања и решавати.