Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 269

ним говором, кригички пропраћа генезу пројекта; доказује излишност његову тврдећи, да је и сад. закон у главном добар и далеко бољи од пројекта, јер у њему има врло лепих и идеалних одредаба као: обавезно 6 разр. школовање; стални надзор и т. д, само би требало постарати се, да се оне у дело приведу и неке незнатне измене учине. Констатује да је највећа махна пројекта, што одредбе његове не хармонишу са резолуцијама последње Учитељ. Скупштине.

Г. Вој. Р. Младеновић оштро критикује председништво што је узурпирало право Скупштине и дневни ред изменило. | тач. дн. реда је извештај о раду Управе; хоће о томе и да говори; предаје акт председништву подписан од 83 чл. удружења да би се по правилима могла отворити дискусија о томе.

Председник је објаснио, да је измена днев. реда била неопходно потребна и оправдана. Пројекат зак. је тежишна тачка и најважнији рад овогод. Учит. Скупштине, па је и била прека потреба дискутовати о томе првенствено у толико пре, да би присутни просветни фактори били непосредно упознати о реформама. наше осн. наставе и мишљењу учитеља о њима.

Г-ђа Лепосава Крстићка констатује да одредбе пројекта нису загарантовале у довољној мери права учитељица, нити су их изједначиле са учитељским правима.

Осим именованих у начелној дебати о пројекту узели су учешћа и: Ђур. Димитријевић, Вој. Шумкарац, Петар Тасић и Томо. Јевтић.

Пошто је исрпљена листа говорника, прадседник је објавио: да је начелна дебата о пројекту закључена.

Позива присутне да у 21/5 ч. по подне буду код Учит. Дома. и разгледају га, а одатле корпоративно да оду у двор. Закључујеседницу, а другу заказује за 7. август у 8 час. пре подне.

6. августа 1911. год. Београд. _ П.председник, Мих. М. Стевановић. Секретари:

Јов. Д. Косшић, Влад: М. Жеравичић, Влад. Т. Спмић и Дим. Грудановић.

Оверавају записник:

Јов. М. Тодоровић, Ник. Ј. Соколовић и Прока Дамјановић.