Učitelj

268 Уши те љ

Главној Скупштини Српског Учитељског Удружења

Београд. Браћо!

У име Савеза словенског учитељства у Аустрији срдачно Вам честитам отварање Учитељског Дома, јер сте доспели до циља који сте себи поставили. Сваки корак којим се учитељство уздиже, у исти мах је и корак напретку целога народа. Српски народ гледа с оправданом радошћу на своје вредно учитељство и из његових руку очекује лепшу и светлију будућност.

Машија Хајни

' | члан Управе Савеза.

Господину Мих. М. Стевановићу учитељу и подпредседнику „Учитељ. Удружења у Краљ. Србији“. Београд.

Предај драги друже, од редакција „Украјинског Учитеља“ и редакције „Ридне Шкоље“ и од целокупног украјинског учитељ"ства из Галиције срдачан поздрав Светлој Скупштини „Учитељског Удружења“ и славној нашој српској браћи, која ће се сакупити на дан отварања Учитељског Дома.

Украјинско учитељство духом је с вама, наша словенска браћо и другови, кад се будете скупили да већате о добру ваше народне школе и учитељског живота. Надама вашим желимо најлепше успехе.

А из Учитељског Дома вашега нека сине јасна светлост братства, слободе и хуманости целокупном Словенству и Вашем сло"бодном, херојском и славном народу.

Живели!

Иван Буцмањук

учитељ и уредник.

По прочитању председник ставља на дневни ред претрес пројекта закона о нар. школама. : о

Известилац одбора за проучавање тога пројекта, г. Јов. М. По-. повић, чита одборски извештај и мотивише своје делимично одвојено мишљење.

Г. Мих. Станојевић, својим опсежним говором износи генезу и основицу на којој је израђен овај пројекат.

Председник саопштава да је г. Мита Стајић, двор. књижар из Београда поклонио 5 слика за украс Учитељ. Дома у вредности 300 динара. Скупштина прима са захвалношћу.

Настаје одмор од 15 минута.

После одмора г. Душ. Р. Михаиловић, својим исцрпним и опсеж-