Učitelj

ИЗДРЖАВАЊЕ НАШИХ ОСНОВНИХ ШКОЛА 389"

на плату школ. служитеља предвиђено 2400 дин. издато 2384-84 или 99'330/0 на оправке школ. зграда У ПОН 5 955:35 ,„ 78.800. на огрев школе и наставн. “ 2744 , „ > 2998:25

а.

на препоручене часописе предвиђено 811 дин. Издато 375:50; дакле 46:230/0 на школ. и ђачку књижницу 7 5005 ~ У ТООББ 5, 5 38 на учитељ. већа (попутнине) “ 280 = . 85— |, 36: 90/6

Поређењем ове две групе издатака да се и на први поглед“ видети, да је школа издатке из прве групе добро отправљала, јер. без њих школа не може ни постојати; за издатке из друге групе, који се односи и чини школин просветни рад у ширем смислу, не. достижу кроз 10 година ни 50%/о, јер то, по мишљењу кметова, и није баш нужно! Могли би навести оваке примере школског издржавања и из других места. Из њих виделе би се, наравно, друге. суме, али сразмерно проценат је исти, а на много места и много гори.

И сам закон, у колико се односи на издржавање основних . школа, непотпун је и без потребног аукторитета. У закону од 1898. године чл. 94 прописивао је дужности школске општине, које, ако се не буду вршиле повлаче казну школском одбору од. 5—30 динара, али није одређено, кад је и с којим процентом то. вршење дужности уредно а кад није; према томе и најлошије издржавање могло се ипак сматрати као вршење дужности. У сада-. њем закону чл. 14 говори о томе, с изменом што су одредбе о казнама ошпале; у место, да им се да одређенији, и по школу кориснији облик, овај члан се завршава једним широким и неодређеним појмом овако: „Ако школска општина не би вршила ове дужности како треба, државна ће је власт на то нагнати“. Чл. 95. старог а 17. садањег закона прописују шта све има да уђе у школ-_ ску касу, и на првом месту помиње „оно што политичка општина. даје сваке године за школске потребе“, али ни у првом као ни у другом закону није обележено кад и у ком року треба и мора да. се да. Ни закон о општинама до скоро није имао ни једне одредбе односно школе. Тек у последњим изменама овог закона учињен је напредак, те је додато међу дужности општинске и то: да се. стара о исплаћивању Уз школског буџета за сваки месец.

Школско издржавање треба извести тако да оно не може за-

1 При оваком школском буџетирању једини је спас да се буџет знатно повећа — више него што треба — па да се добије колико 1. Сувишак тражени тада остане на вересији и пропадне. (Уредн.).