Učitelj

ДИДАКТИЧКЕ НАПОМЕНЕ О ЛЕПОМ ПИСАЊУ 745

Остала два прста треба да су мало повијена унутра, од прилике онако као кад се држе прсти при крштењу или молењу Бога. При писању прсти треба да су што више опружени и слободни (а не згрчени и скучени или укочени). Јагодице од прстију треба да буду на средини гвоздене увлакс, у коју се увлачи перо. При овоме држању најбоље је да кажипрст буде одозго, а средњак и палац са стране. Држаља треба да је што више положена. Она треба да иде по средини међупростора између палца и кажипрста и да је укочена под углом од 38%—40%. У том случају она не треба да је земетнута у страну. Зато је најбоље да при писању врх од држаље нишани у раме, пазух или место где се рукав саставља са пешевима од хаљине. Перо треба да је својом грбином или испупченом страном окренуто потпуно горе (а никако не треба дозволити да се искреће или накреће). Тако ће при писању додиривати хартију оба зацепљена краја, те ће писање бити правилније и лепше. Почетницима не треба одмах давати нова пера. Боље је да почињу писање са перима којима је већ писано, јер су иста гипкија или еластичнија. Наравно да у том случају никако не треба узимати покварена пера.

7). Кад се почетнику покаже како ће да држи перо, онда треба с тако ухваћеним пером да пише мало по ваздуху, повлачећи ваздушне основне црте, које је већ претходно писао при учењу елементарних слова. За овим треба да пише, тако држећи перо по хартији или писанки, али без умакања овога у мастило. На овоме се треба дуже задржати, јер се овако деца навикну да правилно држе руку и перо при писању без оноликог дрљања, и „крмачења“, које се обично дешава при почетном писању писанака. и које наставницима задаје толико једа и секирације. Овде треба сада деци показати да при писању овлагом или лако наслањају на хартију десну страну шаке у доњем крају (близу корена шаке), наслањајући се, при томе мало о горњу страну малог прста.

8). Поред правилног држања пера и руке успех у лепом пиписању много зависи и од правилног седења. При писању деца треба да седе право. Глава треба да је мало подигнута напред. Обе ноге треба да су више опружене и да су им стопама положене по поду. Тело треба да је мало укошено тако да десна страна прсију буде више одмакнута од стоне даске. Писанка или хартија треба такође да је мало укошена, у колико је и тело укошено. Шака или прсти леве руке треба да придржава хартију, а десна