Učitelj

412

ми Бе Љ-

Општа педагогика, |

Рг. рћу. Павле Чубровић.

ОЧИГЛЕДНОСТ У МОРАЛНОЈ НАСТАВИ НОВ ПРИЛОГ ЗА НАУКУ О ОБРАЗОВАЊУ МОРАЛНЕ ВОЉЕ.

1 О очигледности. у опште.

Спољашњи свет утиче на нас. Ми реагирамо на те утиске. Тиме се "проузрокују извесне промене ћелица великога мозга, којима одговарају наши садржаји свести. Па ако су такви. утисци довољно јаки, то се они дубље утискују у наш мозак и, као такви, остављају за собом извесне трагове, који, по ишчезавању физичке дражи, као слике сећања, представљају доживљене осећаје и односе се на спољашњи свет. Зависи, дакле, најпре од интензитета утисака, као и од са њима везаних осећања, да ли ће ти трагови. површније или дубље утиснути у кори великога мозга и ту, као такви, трајати дужеили краће времена. С обзиром на ове околности јасно је, да настава мори да рачуна са тим чињеницама, ако хоће да изврши извесне модификације човечијег психо-физичког бића. Настава није ништа друго него с планом удешено утицање на васпитанике, које: води једном одређеном циљу. Према томе ако се жели с успехом да утиче и тиме природа васпитаникова да модификује и измени,. потребно је да сб сви услови за јако утицање испитају омогуће и. приготове. -

Позната је психолошка чињеница, да су сви утисци, чулима „непосредно“ опажени, много јаснији и разговетнији него они који нису опажени на тај начин. Јер самим речима, као што је то био. случај код схоластичара, није могуће, образовати реалне и јасне појмове о свету и његовим променама. Према томе не само даје оправдано него шта више безусловно потребно, да сви утисци на васпитанике треба да буду директни. Објекти, њихови односи и про. мене, као и све просторне и времене чињенице треба, дакле, да се: представе васпитаницима што је више могуће чулно и очигледно.

Не долази овде свакако у обзир само то, што се да опазити. чулом вида него исто тако што се опажа у свима другим чулним квалитетима. Тако се очигледно представља све што се пипа, мирише, куша, чује и пре свега види. Такви напоредни утисци имају. двојаку вредност: с једне стране, ако су. довољно јаки, изазивају: