Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 618;

хваљујући г. Анђелковићу на изнетим манама наше просветне политике моли га, да са друговима истраје у раду, који ће неминовно уродити корисним плодом по нар. школу и њене раднике.

Г. Станиша Станишић секретар Главног Одбора Учит. Удружења изјави, да неће реагирати говор г. Анђелковића по ономе,. што се односи на све учитеље као материјалне награде учитеља и др., али ће на примедбе упућене Управи Удружења одговорити: то: да се за непун месец дана рада није могло ништа више урадити и припремити. Рад је управа отпочела тек од !. овог мес. с тога, што многи чланови Управе као војни обвезници нису пре дошли. Једино што смо могли урадити то је, да тражимо да се наши оправдани захтеви остваре, па је то и учињено. Господин. Министар је обећао, да ће Нар. Преставништву по решењу неколико важних питања, који се односе на прилике створене минулим' ратовима и у новим крајевима изнети и наше питање. Мишљења“ је, да би требало изабрати одбор, који ће старати о томе, да зак. о нар. школама изађе што пре на дневни ред.

Г. Душан Михаиловић као известиоц вели, да је извештајни одбор при квалификовању рада Управе Удружења у свом извештају“ нагласио, да је рад Главног Одбора могао и требао бити агилнији, али да извештај ипак треба примити јер оно што је срвшено не: може се изменити ни поправити.

(Наставиће се.)

РАД УПРАВЕ УЧИТЕЉ. УДРУЖЕЊА

[. ПРЕДХОДНИ САСТАНАК УПРАВЕ УЧИТ. УРДУЖЕЊА, ДРЖАН 98. окт. 1913.. ГОДИНЕ У УЧИТЕЉ. ДОМУ.

1.

Састали су се именовани стари чланови Главног Одбора Учит. Удружења и нови чланови, који су изабрати на овогодишњој Ванредној Учитељској Скупштини и извршено је конституистање овако:

А

Председник Главног Одбора Учит. Удружења: Урош Благојевић. Подпредседник : Димитрије Соколовић. Секретар: Мил. Ђ.. Станојевић. Благајник: Стева Ј. Ђорђевић. Уредник „Учитеља“ Мих. М. Станојевић; уредник „М. Србадије“: Михаило Сретеновић. Књижничар: Никола Ј. Михаиловић. Управник музеја: Петар Ђурић. Експедитор: Антоније Младеновић.

Б

Надзорни Одбор: Председник: Јован М. Поповић, Подпредседник: Грујица Аџемовић. Секретар: Милисав Радишић.