Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 615

За изасланике одређени су:

Председник, Урош Благојевић, Душан Илић, Драгутин Младеновић, и Милан Смиљанић који ће ићи код председника владе, 2. Ђорђе Којић, Чеда Тодоровић и Мих. Голубовић, код мин. финан. 3. Дим. Соколовић, Душан Михаиловић, Мих. Станојевић и Дим. Лазаревић, код мин. унутрашњих дела. 4. Код г. министра просвете ићи ће цела управа.

Сви чланови Управе Учитељског Удружења састаће се сутра, 09. октобра т. године у седам и по часова пре подне пред Министарством Просвете.

Са овим је овај састанак закључен и заказан је идући састанак за (30) тридесети октобар ове тод. у пет часова после подне,

Учитељи— хероји

+ Александар Р. Михаиловић учитељ, рез. наредник.

Један од млађих учитеља, врло активних и одушевљених, за свој позив и опште ствари и националне и сталешке, Александар Михаиловић, тешко рањен на Овчем Пољу, приликом мучког напада Бугара, испустио је своју млабану душу у Скопљу 19. јуна пр. године.

Покојни Александар рођен је у Враћевшници 13. агуста 1890 године. Свршио је 6. разреда гимназије у Крагујевцу и учитељску школу у Јагодини.

Учитељевао је две године: у Новом Милановцу и Рогојевцу. За обе године оцењенује одличним оценама.

За ово кратко време свога учитељевања Михаиловић је покаказао велику агилност у раду и давао знаке живота пуног снаге и воље за рад како на општим нацлоналним и културним пословима тако и на усавршавању своје струке. Био је сарадник готво свију педагошких листова а оставио је за собом и две књиге: „Нови Предавач“ и „Записи из Педагогике“ (превод с руског од професора И. Скорцова).

Као ратник на бојном пољу, нарочито у првом рату нашем с

+ Александар Р. Михаиловић учитељ, рез. наредник.