Učitelj

УЧИТЕЉИ НАДЗОРНИЦИ 509

шким, наметнутим и несносним стањем. И једни и други притиснути, озлоглашени и гоњени, сасвим су природно учврстили само, раније савезничке односе. У то доба ни један од радикалних првака није хтео ни смео рећи срљ ском учитељству: „Права имају србијански учитељи више но у другим културнијим земљама...“! Незадовољство учитеља је праћено са симпатијама. Јер су само незадовољни људи могли тумачити и читати народу брошуре и новине а, ако је потребно и гласно, или шапатом причати, да ће доћи и дан слободе, који су сви напреднији елементи у Србији жељно чекали. Тај дан је дошао, и слободоумна струја имала је да искупи свој дуг, који дугује народној просвети, школи и учитељству. На жалост, све је остало на првом кораку од 1904. год., и бојати се, да се незадовољство учитељства опет не удружи с незадовољним елементима у политици.

Што се надзора тиче, закон од 1904. год. допушта да учитељи могу бити вршиоци дужности школ. надзорника. Покушајг. Љ. Стојановића, да то оствари, није испао за руком, чему је сметао недостатак законских одредаба, које би боље огарантовале положај и права надзорника.

Учитељско Удружење, у своме пројекту од 1911. г., поново тражи увођење сталног школског надзора (чл. 141. до 146.) у лицу обласних школских референата, које би управа осн. нар. школа, на стечају, бирала из учитељског реда.

Ове школске године, покушај г. Љ. Стојановића, понавља, изгледа с више успеха г. Љ. Јовановић, и ако положај вршиоца дужности надзорничке није законом довољно одређен ни осигуран, о чему се чуло и на ХХХ. Учит. Скупштини, нити су надзорничка места попуњена стечајем, као што што би требало да буде.

Ми желимо, да овај покушај прође боље од ранијих покушаја, и да се привременост овога рада замени јасним законским одредбама. Радујемо, се што се јавно мњење већ навикло, предобило за мисао, да учитељ жреба и може да буде надзорник школски, и на реду је сада, да он то и делом докаже.

1 Речи г. др. Драг. Аранђе"овића проф. Универзитета; .Просв. Гласник“ за фебруар 19:1. стр. 101.