Učitelj

754 УЧИТЕЉ

гледају у обући један део свога тела — слично као што пуж мора сматрати своју кућицу као део свога тела — и вероватно 'због тога деца се лаћају своје обуће са истом радошћу, као и својих ногу.

Може се исто тако приметити, да има и других ствари, које би деца могла сматрати као делове свога тела, као н.пр. шешир. Ну овај се не носи увек, сем тога нема облик човечјег тела као: обућа, која је тако налик на истинску ногу.

Сличан утисак изазивају и наочари. Дете гледа у њима неку. врсту очију. Тако је дете Паоле Ломброзо, кад му је било неколико месеца, осећало нарочиту накловост према једноме лицу, које је носило наочари; једном приликом, оно му их брзо смаче и посматраше их пажљиво, ИМ многа друга деца показују исту радозналост и чуђење према наочарима.

Сели прича о једноме малишану, чије су се чарапе на његовим ногама црно отирале, да је држао, кад је то приметио, да су му ноге измењене. Он говораше: „То нису више моје ноге од јутрос.“ Друга једна девојчица мишљаше да јој могу однети нос и много се плашила тога. |

Дете Паоле Ломброзо вераваше, кад му је било четрнајест месеца, да овца блеји својим репом. То је дошло отуда, што је овца од хартије, коју су му родитељи поклонили, блејала, кад се повуче за реп. Зашто не би онда деца веровала нашем причању: да нам је мали прст испричао ово или оно>

Има пуно других ствари, које деци изгледају сасвим невероватне, докле су оне за нас, услед нашег искуства, просте и логичне.

Једно двогодишње дете веома се плашило дрвета на улици; оно их је увек посматрало са страхом и не хтеде никада покрај њих проћи, јер се бојало да се не претуре и да му не падну на леђа. Овај страх је био са његовог гледишта логичан; оно је видело на својим играчкама, да је лопта довољна да обори купу; оно је даље видело да штап не може сам собом да стоји усправно, и за све ове појаве оно није знало тумачења. Шта раде онда дрвета, да би стајала управно — морало је оно мислити — и да нису она. утврђена неком тајанственом силом, о којима причају бајке>

Други један трогодишњи малишан није смео да погледа у звезде, јер жегу по његовом мишљењу. Он их је држао са жишкама. Друго дете опет је држало да су звезде на небу утврђене, | као оно слике на зиду.