Učitelj

796 УЧИТЕЉ

Друго једно дете, опет чудило се, како то рука, која се зарони у воду, не направи у води рупу.

Нарочиту пажњу дечју изазива одјек, овај чудни звук, који 'нам наше изговорене речи и наше смејање са разних страна по"навља. Кад дете оде на место, одакле је чудновати глас долазио, па тамо ништа не нађе, шта би то могло да буде» Неки дух, или неки невидљив и сакривен човек. Ова појава, која је за одрасле тако обична, утиче на децу силно. Жорж Санд прича у својој „Историји мога живота“ о свима оним чудним и фантастичним претпоставкама, што је одјек у неком староме замку пробудио у њој.

Код деце се меша и стапа природно и могућно са оним, што ми познајемо као немогућно.

Једно мало дете рече једном своме деди: „Кад будем једанпут велики, а ти мали, онда ћу те носати.“ Овом детету је изгле„дало, као и многим другима, да можемо по вољи и без реда бити велики или мали, стари или млади.

Друга девојчица опет вероваше да растењу нема краја. „Кад моме оцу буде седамдесет година, онда неће више имати места "у кући.

Друга једна девојчица није могла разумети, од куда долази "грастење. „Како то будемо већи»“ питаше она; она је држала, да кад растемо, онда се морају настављати ноге, руке, глава. а

Сестра Паоле Ломброзо веровала је, као мало дете, да људи "долазе на свет у различитим облицима, као одрасли, као великаи "мала деца, као шипарице, жене итд. Друго једно дете мишљаше, „да су каменчићи деца великог камена, као што су малишани деца одраслих; тако исто мали штапићи да су деца великих штапова; оно је држало да велико камење и велики штапови исто тако воле "мале каменчиће и мале штапиће, као мајке своју децу. :

Већина деце верује, да се мала деца, која још нису рођена, "налазе међу копривама,. купусом или цвећем. Једна девојчица је до. своје девете године с пуно вере и истрајности тражила мало дете иза сваке главице купуса кад је била у селу. Зашто би сумњала „деца у једну ствар, која им је тако често с пуно збиље понављана "чији су им узроци и промене сасвим непознате»

Да мала беба може да изађе из главице купуса или из бун_деве, то не изгледа дечјем разуму чудноватије и невероватније од "чињенице: да живо пиле искочи из јајета.

Уосталом, постанак детета, које се рађа потпуно развијено и "живо из материне утробе, то је тако чудна појава, да се може ме- .