Učitelj

760 УЧИТЕЉ

Исто бива и код детета: оно носи у себи такве умне елементе, да бајке доиста морају сачињавати његову природну духовну храну. Бајке су створене и пружају његову мозгу чисто тако богату и снажну храну, као млеко његову желуцу. Са поступним растењем детета, у колико се његова знања и искуства проширују, избледе и ишчезавају у његову духу слике из света бајака.

И пошто наша деца ову храну траже, то им је морамо ми: одрасли без устезања пружити; ми их морамо оставити у томе свету снова, чаробних слика, који ће — кад једном одрасту бити за њих најдражесније залеђе њихова детињства слично играчкама и играма детињства, слично миловању материном.

(„Раз Геђеп дег Кидег“) ПрЕВЕО П. М. Илић

Методика

РАЧУНУ РАЗРЕДУ

— А. Герлах —

(Свршетак).

Ево још једне народне игре. Ја сам је увидео у Италији, и она је по моме мишљењу, веома погодна за школу. У игри учествују два дечка. Оба, по могућскву једновремено показују један другоме неколико прстију једне руке, Онај, који погоди, мора не мислећи, гласно казати суму показаних прстију: Он мора одеједанпут да погоди одређени број. Ако му ниједанпут не испадне за руком да тачно каже, он уступа место другоме. Прсти се подижу а бројеви се изговарају готово једновремено. Суштина је ивре у томе, да се достигне највећа брзина.

Ми морамо себи поставити циљ давати ученицима задатке из живота, јер тим задацима можемо заинтересовати чак и саму дечицу. Као материјал служиће стварни догађаји. И у колико је знат- _ нији догађај тим сигурније можемо сматрати да је наш циљ постигнут, тиме ће деца према тим занимањима испољити најживљи интерес.

При решавању таквих задатака морамо имати на уму следеће: сам појам сабирања представља собом позитиван, стварајући, увеличавајући елеменат, док одузимање представља собом нешто што