Učitelj

МЕТОДИКА 761 руши, умањава. Та нам идеја помаже, да одбацивши једним узмахом руке све досадне задатке, овладамо најбољим материјалом, коме треба само дати одговарајућу форму, да би улили живот у мртва занимања.

Сабирање.

Скупљати јагоде, уметати стакла, пећи колаче, пуштати сапунске мехуре, палити свеће, обесити веш, садити дрвеће, покуповати ваздушне лопте, скупљати се на лествицу, покупити ексере, пуштати путнике у вагон, војници који марширају, птице, које стоје на крову, малишани, који изалазе из скривалишта, покуповати чашице, ранити рибу, метати пећи, оџаке.

Одузимање.

Губити јагоде, разбити стакла, дувати на мехуре, да би се распрскавали, гасити свеће, скидати веш, сећи дрвета, пуштати лопте, скидати се са лествица, закивати ексере, пуштати путнике, убивени војници, одлетеле птице, сакривени малишани, разбивене чаше, превозите људе у чамцу.

Сви се ти процеси могу илустровати цртежима.

Људске се фигуре могу цртати у облику машина маркирајући форму тела цртама. За цртање путника, који улазе у воз, малишана, који играју жмуре, птица ит.д. може се користити фигурама, које сама деца израде од глине.

Ту деца налазе лепу примену моделисања: фигуре које деца сама излепе служе као наставно средство у рачуну.

Слична вежбања у суштини имају различан значај. Нека од њих треба често понављати; они приводе на читав низ других вежбања, као например: пењање по лествицама, зидање камених зидова и забивање ексера.

У таквим се је задацима врло лако специалисати и лако их контролисати. Други више развијају у ученицима дух предузимљивости и способност за цртање. Но при свим тим вежбањима исто као ! при свима другим начинима на овом ступњу, никако не треба губити из вида да је циљ предавања аритметике у целини пробудити у деци духовне силе, радити посао свесно и разумно, побудити их на самосталне послове са бројевима. Према томе овај наставни предмет мора се предавати у што је више могуће привлачнијем и дечјој природи ближем облику, он се мора предавати тако дау деци пробуди жељу да творе самостално.

УЧИТЕЉ 49