Učitelj

762 УЧИТЕЉ

Да покушамо данас да сви постанемо зидари. Истина, правога камења немамо. Нема ни малтера, лопате ни виска. Табла је наше једино средство, но с њиме ми радимо брже него најбољи зидар. Ми ћемо на табли видети, како ће изгледати оно, што ми хоћемо да зидамо а по том ће зидар израдити онако, као што смо му ми нацртали. Кров готов али без оџака. Хајд да метемо неколико каменова за темељ, али се на њих не могу ставити сасвим једнаки каменови. Ви сте сигурно при зидању видели, да каменови морају премашати један другога. Један камен заузме по половину друга два камена, који стоје један до другога и тако редом. Рачунамо: овде два камена онде три биће пет, и још две половине биће свега 6 каменова. Метимо још три камена горе биће девет каменова итд.

Или пуштаћемо сапунске мехуре. Њих је много, читавих 12 комада. Мехури прскају, најпре 3 стају 9; затим прсну још 4 остаје 5 мехура; напослетку прсну још 3 и затим последњих 2 мехура.

Задаци, који су узети из живота, али се не прате очигледношћу, немају значај вежбања. Па ипак они постижу два циља. Прво, они се јављају као одлично средство за проверавање у колико су деца постигла да дуго запамте бројеве и оперишу њима. Друго, они дају могућности да се оживи предавање, придати му разноврсност и пробудити тежњу за рад у томе правцу, због тога задици треба да буду заиста живи и интересантни.

Перо, ти још ниси устао» Данас је први дан Васкрса. Пера протрља очи и упита, још добро непробудивши се:

— Васкрс! А ја сам у сну са друговима јахао на дрвеним коњима и... И не доврши реч он брзо скочи с постеље. — Васкрс! То значи јешћемо колаче и разне слаткише. — А јаја» додаде млађи брат Перин Влада. Да, то је било први дан Васкрса, први празник над празницима. Малишани су изашли у двориште, угледали плаво небо, умиљато весело сунашце. Собе су такође имали свечани изглед ; све је сијало чистотом, на столу је спремљен ишаран ускршњи колач. Мала Маша седи на дивану и говори; „Доручкујте брже, потом ћемо раније ићи у врт и да тражимо ускршња јаја; мама нам је рекла сви да идемо у врт.“ Но малишани нису журили са _ ручком, они хоће да се добро почасте укусним ускршњим колачом а јаја могу да почекају. По ручку малишани су истрчали у врти отпочели тражење.

Дуго су малишани тражили у трави сакривена јаја. Но ми (учитељ и разред) колико је јаја отац сакрио; ми морамо видети