Učitelj

псњжхологија 769

се задовољава са оним незнатним мрвицама, које јој падају са стола Психологије, она мора сама пећи свој сопствени хлеб, мора изводити своје сопствене експерименте.“ Пошто је њен главни задатак, — прилагођавање целокупног школског уређења, целокупног наставног плана према детету, то од свију помоћних наука за њу особити значај има историја духовног дечјег развића. Дечја Психологија је основа савремене Педагогике. Ако се је педагогика пређе интересовала питањима: чему да учи и како да учи, ко мора учити и какав циљ треба поставити васпитању, то данас она мора пре свега одговорити на питање — кога да учи, да реши питање о васпитном објекту — о детету. Она систематски и с планом изучава душевни дечји живот у разном узрасту, објашњава историју њихова развића, стара се да одреди утицај различних фактора на то развиће, користећи се природно-научним методима испитивања. Разуме се да она нема у виду решење свију васпитних питања, јер многи од њих зависе од разноликих економских и социјалних услова, већ их.она посматра са своје нарочите тачке гледишта. Тако узмимо да се у народној школи учи до 11—12. године. Дужина школског учења одређена је не према педагошким, већ према економским и разним другим погледима. Али савремена педагогика доказује да је такав рад с њене тачке гледашта ненормалан, деца морају остати у школи под надзором искусних васпитача све дотле, док се код њих потпуно не развију више духовне силе, док се не пробуди способност, да се свесно и критички односе према околној стварности и не развије тежња према даљем самоусавршавању, тј. У крајњем случају до краја прелазног узраста од 15—15 године.

Дакле, Педагошка Психологија узима све добро што нађе и у педагога практичара и у теоретичара, али све то расматра са гледишта детињег развића, критички проверава и оцењује. Она је наука о законима и формама душевног развића детињега. Њен је задатак да нађе кључ за тајне дечје душе и да га преда учитељу У руке',

УМКА.

1 Чувени рус. педагог Н. Румјанцев одржао је прошлога лета 20 предавања из Педагошке Психологије на курсу за усавршавање руских учитеља. Ово је прво предавање, које смо слободни препоручити пажњи српских учитеља.

ДР МЕ