Učitelj

826 УЧИТЕЉ

И доиста Господин Министар Просвете је и на питање народних посланика у Скупштини изјавио да ће поднети на озакоњење пројекат закона о народним школама и на представку Глав. Одбора нашег Удружења послао писмено уверавање да ће се закон о народним школама још ове скупштинске сесије решити, па је Главни Одбор о томе и све учитеље известио и позвао их на стрпљење и чекање. У почетку прошлог месеца опет је Господин Министар преко свога повереника изјавио Главном Одбору Учит. Удружења да неће моћи сад целокупан закон о народним школама бити решен у Народној Скупштини због тога што би решавање његово заузело врло много времена (а, збиља, познато је како се поједини закони врло споро решавају у Нар. Скупштини) те је с тога одлучио: да подели закон на два дела, па један део који је врло прешан као што је поправка материјалног стања учитељског и још неке одредбе о конкурсу и др. да се реше сад у овој сесији а остало да остане за јесен.

И то је примљено повољно.

Али на једанпут у место указа о подношењу закона о народним школама Народној Скупштини изађе указ којим се овлашћује Господин Министар Просвете да може поднети Народној Скупштини — закон о Универзитету.

Ми немамо ништа противу тога што ће Народна Скуп-

штина решавати и тај закон и поправљати материјално. стање и универзитетских професора — али држимо да је наш закон — закон о подизању основне просвете — пречи за сад, или бар ако се закон о Универзитету мора сад да решава нека се упоредо са њим и закон о основним школама решава.

Најзад има нешто збиља што нас и чуди у овој приЛИЦИ. Ми знамо да је у Министарству просвете готов закон о нар. школама, знамо да су тамо прикупљени подаци о финансијским издацима за поправку плата учитељских, знамо да су састављени спискови свих учитеља-ца по категоријама по којима би по мишљењу Министарства, требало

регулисати плате учитељске и у старим границама иу. 3

новим областима Србије. Па ипак поврх свега тога нешто се оклева с тим законом. Дани пролазе, времена све мање