Učitelj

844 УЧИТЕЉ

ми сарадници једног великог дела. Али ту нашу разумљиву радост прати бол и туга за изгубљеним жртвама. Но тај бол није појединачни, већ општи народни; није бол човека који нариче за својим драгим изгубљеним, то је бол тихи, пригушени, дубоки; бол губитака који су исплаћени, награђени. Гробови наших синова синори су нове Србије.

Без жртава и крви не ствара се дело ослобођења и уједињења. За ову слободу која нам је тако топла и драга, наши су славни преци плодна поља крвљу заливали, бедеме градске телима.

на кочевима — китили, дворове бегова п паша главама украшовали. Из тих гробова никла је Србија старих граница, — из гро-

бова, пак, ваших синова, браће и рођака никла је нова Србија.

Тежак је и трновит пут био којим је оружани народ ишао Косову, Вардару, Дриму и Брегалници, Колена су клецала, влага је пила крв, мразеви су мрзли срж у костима, паклена ватра пушака и топова мрачила је свест — посртало се и падало — али је срце силно куцало, врело и узбуђено, премрзла рука је грчевито стезала хладно оружје; српска је душа трептала и велико дело и поред мука и жртава, свршавало се срећно.

Песма је певала и оплаковала вековима Лазино Косово, — и дошло је једно ведро, просвећено и јуначко колено да сан и идеале Србинове о ствари. |

Косово је данас освећено.... Сузе радоснице су капале српској војсци кад је примила причест у Грачаници, — тело се кравило, а из врелих груди и душа орило се:

Слава теби Господе !!....

Силни наш народ ослободио је земље Немањине, уморан и проређен, али духом крепак и чио. И када је заморено тело одмарао на лаворикама и на међама Немањине државе, дошао је тежак, болни и свирепи ударац брата својега. Брат је завидео слави нашој, лакомо жудећи за лавовским делом у подели савезничких тековина. Заборавши гробове наших синова на бедемима, Једрена, навалило је мучки да пролије драгоцену крв браће својеБрегалница је мутна и крвава потекла и у својим таласима утопила можда за навек једно најславније дело Балкана савез балканских народа, који беше нова — седма велика сила. Србија је као што сви знамо, мушки одбила насртај побеснеле, себичне и за. видљиве гомиле.

Паклено дело Бугара није по божјој милости и по храброј