Učitelj

ОПШТА ПЕДАГОГИКА 845

мишици нашој успело, али авај, синци су се морали новим гробовима бележити... МИ наше је гробље порасло. Међе наше нове Србије нису хладни, голи, стубови камена и куле — међе су наше живи споменици и бели крстови који ће потомству причати, речитије од народне песме звонкије од јаворских гусала, како је било тешко дело ослобођења, а како је опет било славно и слатко умирати за част, славу и величину мајке отаџбине.

Светиња ће бити ти гробови наше деце. Буде ли туђа рука покушала да скрнави и гази те гробове наше одјекнуће широм Српства осветни народни бол, који ће и последњу кап крви источити да свете синоре неповређене сачува. Страшна је народа освета!...

Нека је слава и хвала свима којн дадоше своје животе за славу Србије!....

И наша је село дало свој прилог у крви за величину Србије. Дужност ми је да са овог места са пуно поштовања и дивљења поменем имена тих славних грађана наших. Ево их:

Погинули су: Обрад Грујић, Милосав Јелић, Живојин Богдановић, Владимир Стевановић, Тодор Богдановић, Љубисав Петровић умрли су: Кузман Гајић, Живота И. Лукић, Ранко Н. Јулић, Љубомир Прановац, Владимир Станисављевић и Стеван Лучанин.

Слава им !!.... ·

И наша би општина дала најлепши доказ свога признања и поштовања према успомену и делу тих људи, кад би у овој згради узидала спомен плочу са именима њиховим.· Плоча би та овим овде малишанима, који се спремају и расту да буду људи и Срби свакога дана причала о дужностима и заслугама свију умрлих и живих твораца увећане Србије; она би их најбоље васпитавала, јер би сведочила да велики народи не заборављају велике синове своје.

Јер Дело ослобођење великога Српства није још довршено. Данашње ђаке наше, а можда и нас, очекују још крупнији, судбоноснији догађаји.

Пуно је очију које са севера и запада из поносне Босне, Срема, Баната, Бачке и Славоније погледају чудом и тужно попут наших гора и облака... Нека би успомена о палим херојима и очевима ратницима вазда загревала и одушевљавала младо срце ових ђака и младе деце наше!

О Св. Сави 1914. год. Свет. О. АВРАМОВИЋ УЧИТЕЉ.