Učitelj

ИЗ Школског РАДА 855

Б) Текст — (Наћи ону — басну о мишу и мачки.

Записати у свеску: б

Локараваћу се својим родитељима одмах и од свег срца.

Питања — Зашто се не покоравате својим малим друговима» — Зашто се покоравате својим родитељима» — Кад је дете не-

послушно да ли су му родитељи срећнн и задовољни» — Знате ли шта је за вас добро или рђаво» — Ко то боље зна од вас» — Како се треба покоравати» — Испричајте причу о мишу и мачки.

М Бићете захвални

А) Разговор — 1 Незахвална деца — Велики је број оних који вам чине услуге, који вам помажу, који вам чине добра: ту су ваши мали другови, ваши наставници, нарочито пак ваши родитељи. Има деце која заборављају ова доброчинства; њима се чини да је свак дужан да им учини што може; она мисле само на себе: то су саможивци. На тај начин никад им не падне на ум да користе другима, да им помогну са своје стране и да им учине каквогод задовољство. То су незахвална деца. Мало по мало сви окрећу главу од такве деце, нико их више не воли.

П Захвална деца. — Друга деца опет мисле на оне доброте, које су им учинили њихови наставници, њихови пријатељи, њихови родитељи. Ове се доброте коснуле њихова срца: она воле оне што су око њих. Сећају се свега што је зарад њих и за њих учињено, свега миловања које им је указано, игара које су им припремане, оног старања које је око њих уложено, благотворне наклоности која им је указиванана сваком кораку. И таква деца веле: „Како су добри према мени, шта бих могао учинити да покажем да сам захвалан и да са своје стране пружим задовољства»“ Ох! прилике су увек ту, нарочито док је човек мало дете! Ваши вам родитељи не траже ништа друго до послушност, љубав и журбу да им помогнете, кад вам је то могућно. Доцније, требаће вам учинити много више. Ваши ће вам родитељи остарити и ослабиће: ви ћете пак постати одраслим људима, женама, и бићете снажни и крепки. Далеко и од помисли да презирете своје родитеље и да их држите далеко· од себе, даваћете им увек почасно место, стараћете се о њима, даваћете им снаге и моћи кад буду малаксали.

Б) Текст — Унук. — Био једном некакав старац тако изнемогао, да се једва могао мицати с места, готово није више ни