Učitelj

854 УЧИТЕЉ

Миловање дечје пи мале услуге које деца чине родштељима стварају овима радост.

Питања. — Треба ли да кажете својим родитељима да их волите» — Да ли је то довољно — Шта треба још да чините» — Како отац и мати могу да сазнаду да их њихова деца волер — Зашто је она мајка о којој смо говорили била тужна» — Шта је учинио синчићг — Шта је урадила девојчица >

Ш Слушаћете своје родитеље

А) Разговор. — 1 Зашто» — Кад се каже за какво дете да је послушно, тим му се одаје хвала. Знате ли, мали моји, шта значи покорност, послушност» Значи: радити оно што од вас траже да радите ваши родитељи и ваши наставници.

Покораваше ли се својим малим друговима 2 Не, јел' те. Помишљате: зашто ли Павле или Петар наређују то и тор И они су деца као и ја. Ја слушам само своје родитеље и своје учитеље. Ну, оставимо на страну послушност према наставницима, о њој ћемо говорити другипут.

Зашто слушате и зашто се покоравате родитељима > Зато што су вам они ваши родитељи; што их вољшше, и што не бисте да им стварате тешкоће и непријатности. Кад бисте само знали колико су несрећни родитељи чија су деца непослушна ! Ви нећете својим тврдоглавством хтети да задајете бола и муке својем оцу и својој мајци.

Ну, има овде и још један други разлог. Ви сте мали и у много и много случајева не знате шта је за вас добро а шта рђаво. Ваши родитељи то, међутнм, знају. М заповести које вам издају за вас су добре. Узмите једно дете које се пење на какав висок зид. Отац му забрањује да то не чини, јер зна да је опасно. Ну, дете не послуша, изгуби равнотежу, стропошта се и пребије руку. Лекар ће му истина руку наместити. Ну, колико мука и како тешка поука за непослушност и непокорност.

1 Како2 — Мати викне дете, „Петре ; иди да купиш хлебац“. Петар не каже да неће. Ну, ово га збуњује, јер га ремети у гледању неких лепих слика. Продужи да посматра слике, и тек кад га мати поново позове, оставља слике и иде да је послуша. Шта мислите о оваквој послушности Налазим да је врло рђава. Дете, У правом смислу послушно, џослуша одмах и од миле воље. Само на тај начин послушност му изгледа лака и само тако чини задовољство својим родитељима.