Učitelj

860 УЧИТЕЉ

ШИ колека хигијена

НЕШТО О НАСТАВНИМ ОДМОРИМА

— ЊИХОВА ПОТРЕБА И ЗНАЧАЈ __-_ -_ [ПБ _

Одмори су прекиди наставе. Њихова потреба није увек и свуда призната. Пре се држало, да је довољан један одмор пре подне, па и данас траже многе власти или школ. управе, да се ограниче одмори и по броју и по времену трајања. Изгледа да се полази од претпоставке, да се од наставе могу очекивати у толико бољи резултати, у колико више времена стоји њој на расположењу. Према искуству и према исходу мерења умора (Епт и ипозтеззипо), може се овоме начелу признати само ограничена вредност. Сваки рад, душевне као и телесне природе, има само дотле успеха, док не наступи умор. Ако се рад и после тога настави, онда је потпуно бескорисан. Наступ умора може се одлагати мењањем наставног градива. Али он на крају крајева ипак наступи, и то код млађих ученика раније а код старијих доцније. Најбоље срество за отклањање умора јесте мир (одмор). Одмори су дакле у интересу добрих наставних успеха безусловно потребни. Што се изгуби у времену, добија се у душевној свежини. Па не само да душевна напрегнутост при настави захтева одмор; и дуже седење умара, чак у најбољим школским клупама; јер седење није положај одмора. Напрегнутим мишићима мора се такође дати одмор. „Тада ће доњи део тела и грудни органи бити ослобођени теретног притиска, што на њима почива за време седења, и дисање постаје слободније и дубље; чист, свежи зрак се удише, и крвна циркулација ставља се у живљи покрет; оку се пружа прилика, да погледом на удаљеније предмете одлакне апарату за прилагођавање“ (согиђо : ассотодаНопзаррага (Јанке). Тако се ученици после одмора враћају у разред и телесно окрепљени.

Даље, одмори треба да пруже ученицима прилике, да своје природне пошребе задовоље; иначе би морали ученици, нуждом притерани, да за време часа траже дозволу да врше нужду, што би сметало настави.

Дужи одмор је потребан и за други доручак: да би деца могла појести, што су од куће донела: хлеб, воће и др. Гутљај воде изванредно освежава, нарочито у жарко доба године.