Učitelj

ШКОЛСКА ХИГИЈЕНА 861

Даље још један разлог за установу одмора је и тај, да се у учиовици обнови свеж ваздух. Макар вентилација и функционисала за време наставе, ипак се за време од једног часа ваздух у учионици у великој мери поквари. С тога треба за време одмора отворити и прозоре и врата, да би се ваздух у соби потпуно обновио. Разуме се, да ученици треба претходно да напусте учионицу. Болешљива деца остају у једном углу где нема промахе, ако већ нарочита соба не стоји на расположењу.

Али не само обзир на ученике захтева установљење одмора и учишељ има права на њ. Немогућно је више часова једно за другим без одмора настављати успешно. На сваки начин морала би после извесног времена снага издати и најјачег и најздравијег учитеља.

Наставни одмори су дакле потребни: :

а). Ради отклањања умора, и окрепљења душевног и телесног;

6). За задовољење природних потреба (нужде);

в). За узимање другог доручка г). ради проветравања учионице д). и с обзиром на учитеља. .

Трајање одмора.

По себи се разуме, да одмор за доручак мора толико трајати, да ученици могу без штетне журбе појести свој доручак и свршити своје природне потребе. Али и други одмори не могу се установљавати с подједнаким временом трајања, пошто умор напредује с часа на час. Он наступа код млађих ученика брже но код старијих; с тога би одмори морали код првих бити или лужи или чешћи но код других. Али је обоје не изводљиво, јер би то водило ка сметању наставе код оних, који не учествују у то време на одморима. Мора се пак још и то узети у обзир, да у многим већим школама, учитељи предају не само у једном разреду, већ и у вишим и нижим разредима, што изискује једну времену промену учитељских снага. у

Ево како најглавнији школски хигијеничари постављају своје захтеве у погледу дужине одмора.

Багински (Вартзћу) захтева између два часа 10—12. минута, после трећег или четвртог часа пола часа. одмора.

Кеј (Кеу) тражи са шведским лекарским друштвом 45 минута наставе и 15 минута одмора.

Кон (Соћп) сматра 15 мин. паузе као по себи разумљиво; а код петочасовне наставе, после трећег часа пола часа одмора.