Učitelj

из ШКОЛСКОГ ЖИВОТА 865

Ми педагози још нисмо подлегли, али гимназијски професори хоће да побесне. Не чудите се, рекох му“.

Опет ревизор

Колега Ројак пише ми, да у години дана једанпут-два, што не ноћи код своје куће, а ја често и по читав месец узастопце'. Бије ме киша већ неколико дана. Данас ми коњ паде у жљицкавицу, и ја с њим.

Из мејане у мејану. Стенице досадише. Морам ноћити код учитеља. И стигнем пред ноћ. Закуцам. Изненади се човек. Одмах кажем да сам вечерао, (и ако нисам, само што пре да се одморим). С њим у разговору, а чујем аван, то госпођа спрема мафише уз. вино, учитељ ме остави за час. Оде за то време да донесе свој велики рукопис: „Народне умотворине из овог краја“, — да му прегледам — — - — – —--–_–- - -—--- = =

Овог чуда нема у свету. Дати човеку виши положај, 5000—6000 динара плате, а одредити га да врши пандурску службу. Уморе га физички штрапаци, а главни посао се не врши. Разговарати, поучити, обавестити, упутити... немогуће је.

Надзор ;

Толико се говори о том надзору, да је дотужало. А ствар је проста. Њега мора бити и што је веће надлештво и разностручнији посао, то мора бити више, и разностручнијих радника у њему. Зар је то каква мудрост створити надзорничке канцеларије са 3 до 4 помоћника с нижим положајем, који би ту тегобну и с физичким напором службу вршили, а надзорник да даје директиву у главном унутарњем послу школском и просветном те области. Треба мислити · на наше рђаве путеве; никакве механе, раштркана села, школе махом из основа неуређене... Зашто ту трошити снагу, а главни рад и дужности оставити не свршене. Њих нека бира Министар, али по предлогу Просветног Савета. Положај да је сталан (за 5 година не може бити премештен.). О свом раду да оштампају извештај и поднесу Просветном Савету, а овај Министру. То, и остали детаљи, нека се регулише законом...

Ретка баба

Летњи дан. У селу мир. Све на раду. Уђем у школу: 70 ученика, само једна ученица. Лепо, ведро, чисто сељанче као цветић.

1 Види Просвета за 1904. год.