Učitelj

868 УЧИ ТУЕ Љ

4.) Уређење школских власти измењено је на истом основу као и код нас.

5.) За надзорнике основних школа могу бити постављена лица која су по положеном испиту зрелости свршила педагошки "факултет и положили прописане испите а сем тога да је вршило наставничку дужност 4 године.

= недостатку ових лица могу се поставити и учитељи Основних школа који су свршили учитељску школу и положили учитељски испит зрелости, који су опробани као ваљани радници у школи и који имају најмање 12 година службе. Њих бира Просв. Савет а поврђује министар просвете.

6. Као новина у школскоме закону уводи се и Надзорнички "Савет који већа о наставним плановима и програмима, уџбеницима Раду учит. зборова и школ. одбора, о научним и практичним течајевима за усавршавање учитеља, о напредовању осн. наставе у целој замљи и о средствима за унапређење образовања и просвете у целом народу.

Све ове измене су биле врло потребене и напредне и ми их топло поздрављамо желећи да буду од користи народној просвети у братској нам Црној Гори.

»

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА. Тежак положај српских школа,

Велики Просвјетни Савет завршио је своје седнице и утврдио "буџет за народне школе у овој години.

„Прасветин“ одбор поднео је Великом Савету пројекат по коме би требало подизати годишње у Босни и Херцеговини најмање по 4 основне школе. Овај је предлог врло корисан и држимо да ће га Просв. Савет усвојити, као и то да ће припомоћи да се и овим школама које већ постоје осигура опстанак јер многе веома таворе. Српски покрет који излази у Тузли вели: Изгледа чудно, да ми Срби тешко издржавамо нешто преко 100 српских школа, али кад се има у виду несистематско њихово подизање и децентрализована им организација, онда је јасно, да је посао око њи-

вања српских школа, настају сад опет потешкоће у њиховом унутрашњем уређењу, а те прави влада ваљда за протууслугу Србима, жоји јој, уздржавају своје школе, олакшавају њен посао. Захтеви