Učitelj

Из ШКОЛСКОГ ЖИВОТА 867

то може бити да је човек постао од мајмуна» Није могуће, вели, него да није човек имао посла сас неку зверку, па ....... мајмун“... Где ли је Хекел, да чује како му Кузман одборник обара теорију 2. „И тако се сад кроз ону галаму, једва разбирао смисао сва-

којаких речи... (Наставиће се)

Школеко и проеветно кретање у евету

А) СРПСТВО И СЛОВЕНСТВО

ЦРНА ГОРА Нови школ. закон

Као што смо у минулој свесци „Учитеља“ већ рекли, наша братска — Црна Гора у низу првих закона, којима је, после минулих ратова почела спроводити реформе којима ће покренути нови живот, у земљи донела је закон о изменама и допунама закона о народним школама и регулисању народне просвете. Ове измене и допуне школског закона од 1907. год. обухватају у главноме ове ствари:

1) Поправља се учитељско стање. Стални учитељи-це добијају у почетку своје службе 1400 перпера на годину. Напредовање њихово бива по периодским повишицама тако да у почетку 27 године службе добијају учитељи 3400 перпера а учитељице 3000, с којом платом служе до 32 године кад имају право на пензионисање с пуном платом. |

И учитељи-це који би хтели и даље служити добиће још једну периодску повишицу од 250 перпера.

У местима где нема прописних станова за учитеље општине — дају накнаду у новцу за стан и огрев уједно и то у престоници 80 перпера месечно, у обласним варошима 50, у другим варошима 35 у варошицама 25 а у селима 15 перпера месечно.

2.) Мењају се одредбе о похађању школе и ослобођењу ђака.

3) Наставници постају државни чиновници, регулише се њихов правни и материјални положај, уводе се практични испити као и код нас, заводи се сталност, учитељска се места попуњавају стечајем као и код нас и на истом основу.