Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 8838

Г) ПРЕГЛЕД РУСКИХ ПЕДАГОШКИХ ЧАСОПИСА

(наставак)

26. „Просветни рад у Азијској Русији“ („ПросвЂтителђное дљло вђ Азјатскон Россти“) почео је да излази прошле 1913 године у Манџурији а у издању Манџурског педагошког друштва. Журнал је на првом месту ставио себи у задатак разрађивање и изношење свих питања која се односе на ток образовања у руским школама у Сибиру,на даљнем Истоку, у Манџурији у средњој Азији. Журнал нас упознаје са историјом развића и савременим стањем просвете код Китајаца, Јапанаца, Корејаца и Персијанаца а даје доста места и општим педагошким и психолошким проблемима: зетим са питањима из науке, политике и живота. Журнал излази 9 пута годишње а нарочити прилози дају се периодично. Цена му је три рубље годишње за Русију а за Србију више. Може се претплатити и код наших пошта а и код Волфа књижара у Москви.

27. „Весник психологији, криминалној антропологији и педалогији“ („Вљстникљ психололи, криминалђнои антрополопи и педалогли“) излази као орган Психо-невролошког Института у Петрограду. Главни му је уредник академик Бехтерев а главни сарадници Гогеља за криминалну антропологију, Лазурски за психологију а директор Педолошког Института проф. Поварнин за педологију. Ове ће године лист почети да излази по пет пута годишње у свескама од 6—8 табака и износиће: оригиналне чланке: научна испитивиња, популарно научне чланке, јавна предавања итд.) извештај о научним удружењима и искуствима; критичне чланке о новим књигама и листовима; хронику психо-невролошког института итд. итд. Цена је листу за Русију 6 рубаља годишње. Адреса: Канцеларији Психо-невролошког Института у Петрограду.

Браничево. 3 РУС

Допиви

Урошевац, 9. марта 1914. (Свршетак)

Ш. Васпштање.

Циљеви, који су наставним предметима у програму одређени траже: да се у ученика-ца основне школе развијају извесни етички и морални принципи корисни за практичан живот у друштву. Тај део образовања, васпитање у ужем смислу, занемарује се у свима школама. Да би ти принципи постали ученичком својином потребно је у школама удешавати нарочите прилике за вежбање и примену тих принципа у школском животу —- за то су: приређивани роди-