Učitelj

884 УЧИТЕЉ

тељски састанци; слате су родитељима извеснице о владању и успеху ученика; обавештавани су наставници о владању ученика у кући и на улици. У мају месецу приредиће се ученички излети у околину са претходним припремама за то. У јуну, после испита, приредиће се путовања (даље) ученика зашта је у буџете школске унешена потребна сума. Успех овим путем биће и спор и тешко изводљив, али ће ипак бити несумњив ако се системски буде изводио. М. Дисциплина.

У нашим основним школама развијање ове васпитне радње потребније је у јачој мери, него у школама старих граница, а на њу се ретко где обраћа довољно пажње. У школама мога среза има много деце досељене из других крајева; има нешто деце разних конфесија верских и разних народности. Навике њихове, домаће васпитање, народносни темпераменти, које деца доносе у школу чине да је дисциплину (ред, послушност, чистоћу) врло тешко одржавати. У споразуму са учитељима утврђено је: ред при улазу и излазу из школе; ред у школском дворишту; ред у учионици, на улици и кући. У погледу физичкога здравља ученичкога обраћа се довољна пажња на чистоћу школских одељења и дворишта, на чистоћу ученичког одела, обуће, тела и уџбеника; при настави из појединих предмета пази се на држање тела, главе, руке и очију при писању, читању, цртању и рачунању.

М. Ученици-це.

У школама среза неродимскога упис ученика извршен је према списковима, које су управитељи школа са општинским судом изградили. Свештеничких спискова нема, јер их нису ни умели водити Повећи број радних дана пропао је око уписа ђака у школу. У оскудици школских зграда, учитеља и материјалних средстава за упис је издата ова наредба учитељима:

1. Уписати сву мушку и женску децу хришћанске вере, затим децу осталих верских конфесија и народности по изјављеној жељи родитеља.

2. Првенствено уписивати најстарију мушку и женску децу т. ј. ону која би у наредној години престарела за школу.

3. Женску децу, којима је школа удаљена више од 5 км. не уписивати.

4. Ако број те деце не буде довољан за попуњавање отворених одељења уписиваће се деца, која су напунила 9 и 8 година.

| 5 ј ; ј