Učitelj

ПРОСВЕТНЕ БЕЛЕШКЕ 893

Проеветне белешке

Предлог зак. о народним школама. Предлог закона о народним школама «оји је поднесен Народној Скупштини на решење упућен је Државном Савету на мишљење и оцену. Текст тога предлога доносимо у овом броју.

Наш уводни чланак. Уводни чланак, који је штампан пре но што је Господин Министар Просвете поднео пројект закона о нар. школама Државном Савету имао је намеру да покрене меродавне факторе да макар и у последњем часу приступе решењу овога важнога питања. Ну како је Гоеподин Министар већ тај пројекат упутио надлежној процедури том рефлексије у чланку отпадају. Једина је жеља и молба наша да предлог закона буде што пре решен у Нар. Скупштини.

Неправда. Као што је познато чиновници свих редова у новоосвојеним крајевима добијају додатак, на основу решења Министарског Савета 1090 од си„стематске плате. Овај додатак уживају чак и бандисти а учитељи у Скопљу и Битољу не уживају. То није право.

Кад су учитељи упућивани у нове краје онда им је свима Министарство Просвете одредило по закону додатак од 300—600 динара годишње за рад у тежим местима, од тога је изузело само Скопље и Битољ, где учитељи и учитељице служе „без икаквога додатка. Међутим Министарски савет није чинио никакво издвајање, већ је донео одлуку, која важи за све чиновнике у свима местима. И сад имамо „овакав случај: да у Скопљу и Битољу сви чиновници, и војни и цивилни, сви подофицири и бандисти имају додатак, само учитељи, много плаћени учитељи, немају додатка јер им се не даје ни 100/0, нити пак учитељски додатак од 300 дин. годишње!

Ако се узме у процену рад, напор и тешкоће наших учитеља у „њиховоме раду школскоме у свима местима овде, у њиховоме културноме раду у свима културним и хуманим друштвима: Колу Сестара, Стрељачким дружинама, Земљорадничким Задругама, Соколским Друштвима, Народној Одбрани и др.; ако се озбиљно

позабави питањем о скупоћи станова, намирница живота, — онда је заистаи нечовечно и неправедно ово запостављање једнога малога дела овога вреднога реда људи.

Најзад, кад су и све остале окружне вароши у новим крајевима од којих су многе и на самој прузи, одређене као тежа места, зашто издвајати и оне две, најскупље вароши за живот, — нарочито Битољ, који је и удаљен и нарочито скуп.

Нашем министарству просвете дужност је да ову грешку исправи што преи учитељима и учитељицама ова два града одреди учитељски додатак, који ће они примати као и сви овамошњи учитељи од 1. јануара 1914, год. Јер наши учитељи, који су у овим крајевима својим одушевљеним и преданим радом оправдали своју вредност не заслужују ово запостављање, које иде до понижавања.

Курсеви резбарске школе. У Београду постоји врло добра резбарска школа под управом Јарослава Крејчика. Из објаве коју нам ја упутио управник те школе види се да ће она радити и за време школског распуста. На тај начин створена је прилика учитељима-цама који хоће да о распусту изуче за кратко време разноврсне декоративне вештине.

Пријаве за упис примају се у Бранковој улици бр. 16. у школи резбар«кој која ће дати тачнија обавештења ако се ко буде њој обратио.