Učitelj

894 УЧИТЕЉ

Представе за децу у Нар. Позоришту. Иницијативом школског надзорника за град Београд Г. Владе Стојановића Народно Позориште отпочело је приређиватњ дневне представе за ђаке основних београд. школа. Прва представа је била на дан 16. маја ове године. Представљао се Цар Ћира од Мих. Сретеновића. Комад врло подесан за децу учинио је јаког ефекта код малих гледалаца који су с пажњом. пратили цео ток представе а на крају дали израза свом допадању бурним аплаузом.

Ова је представа била спремљена за Ги Пораз. за ученике Ш и ТУ даваће се Нушићев Кнез Иво од Семберије.

Поздрављамо ову новину и бележимо је као корисну и похвалну појаву у нашем васпитном животу.

Исправке. У нашем чланку штампаном у мартовској свесци „Учитеља“ о ]

~ пројекту закона о уређењу Мин. Просвете поткрале су се неке нетечности услед. ·

тога што смо се ми служили првобитним пројектом Министарства који је у неколико пазмењен што овим исправљамо.

»

У допису г. В. Р. Младеновића у прошмој свесци „Учитеље“ има и таквих

штампарских погрешака, које потпуно кваре смисао, те их морамо нсправити. Таког на стр. 598. у 18. реду оздо треба да стоји спори место стоји; на истој страниу 10. реду треба доказујемо место допуњујемо; на стр. 599. у 11. реду озго стоји 8 коректну а треба кореншту; на истој страни у 12. реду озго стоји шака место ша- у ква, у 14. реду уметнута је без смисла реч пишање, а у 2. реду оздо стоји „у неким“ место уколико; на стр. 600. у 4. реду оздо треба Сеп место решн.

· Напомињемо још да нам је г. Младеновић послао цоменути чланак под натписом „Наставни план циритких основних школа“, али смо га ми пустили у оном оном облику из редакцијских разлога. УРЕДН.

Хроника

ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О НАСТАВНИЦИМА НАР. ШКОЛА И ЊИХОВИМ ПЛАТАМА

1 Спрема Ма |

У основним школама Краљевине Србије има наставника: редовних учитеља и учитељица, ванредних учитеља и учитељица, редовних приправника и приправница, ванредних приправника и приправница, заступника и заступница, и забавиља.

У мушкој и у мешовитој основној школи раде учитељи, а у женској учитељице. Али се по селима а привремено. и по вароши