Učitelj

898 УЧИТЕЉ

Чл. 14.

Редовни и ванредни учитељи и учитељице и редовни при правници и приправнице могу се ставити у пензију по навршетку 32 године службе са последњом платом.

Они се могу ставити у пензију и кад наврше десет година службе, у случају душевне или телесне слабости и неспособности: и тада добивају 40%/о од своје систематичке плате, а за сваку годину преко 10 година службе увећава се пензија са 2,720. О овоме“ решава Министар Просвете, по саслушању Главног Просветног Савета, а на основу потребних уверења и доказа, које шаље школски надзорник.

Редовни и ванредни учитељи и учитељице и редовни при правници и приправнице, који служе мање од десет година, могу у случају болести, добити од државе издржавање и то 30% од. њихове последње плате.

Они учитељи и учитељице, који желе да остану у учитељској служби и после навршене 32 године службе могу остати у учитељској служби по предлогу школског надзорника и добивају нарочити додатак од 300 динара годишње, који им се неће рачунати. за пензију, али могу бити премештени из места, које су добили: стечајем.

Ако учитељ и учитељица служе са овим додатком најмање четири године и остану и даље у учитељској служби, овај додатак. урачунаће им се у систематичну плату и рачуна ће им се и за пензију.

Чл. 15.

Ванредни приправници и приправнице имају почетну плату 840 динара годишње са правом на повишице плате.

За сваку повишицу служи се по пет година и има их шест,. а свака износи по 150 дин. годишње. Последња плата добива се: у 30 години и она износи 1740 дин. годишње.

Чл. 16.

Забавиље имају почетну плату 840 динара годишње.

Повишице добивају после сваких пет година службе и оне износе прве две године по 180 дин. а остале по 9240 дин. годишње. По навршених 30 година службе добива највећу плату 2160 дин. годишње.

Забавиља може бити и са квалификацајама редовне или ван-