Učitelj

ХРОНИКА 901.

до закључно 22 године службе динара 2340 » » 26 » „ » 2640 преко 26 “ " "2940

УЛ. 221:

Сви садашњи учитељи и учитељице, преводећи се у редовне учитеље и учитељице по овом закону, добиваће даље наредне повишице по прописима чл. 19. и 20. овог закона.

Све раније донете одлуке о платама, повишицама и годинама службе сматрају се да су важности и према стању затеченом, ступањем овог закона у живот, извршиће се превођење на плате по овом закону.

Учитељима и учитељицама који су навршили 32 године учитељске службе неће се повећавати плата по овом закону. Ако желе да и даље остану у учитељској служби добиваће нарочити додатак. по чл. 14. овог закона.

Године у којој су учитељи и учитељице имали рђаву, слабу

или неповољну оцену неће се узимати у обзир при овом обрачунавању плата.

Па. 22.

Садашњи привремени учитељи и учитељице са квалификацијама из чл. 3. овог закона поставиће се за ванредне учитеље и учитељице са почетном платом од 1080 дин. са правом на даље повишице по чл. 12. 15. овог закона.

Садашњи привремени учитељи и учитељице са квалификацијама из чл. 4. овог закона поставиће се за редовне приправнике“ и приправнице са почетном платом од 960 дин. годишње са правом на даље повишице по чл. 13. овог закона.

Остали привремени учитељи и учитељице, без спреме из чл. 3. и 4. овог закона ако желе да остану у учитељској служби, поставиће се за ванредне приправнике и приправнице са платом од 840 дин. и правом на даље повишицн по чл. 15. овог закона.

Ванредним учитељима и учитељицама и редовним приправницама рачунаће се повишица и лична пензија од дана превода на плате по овом закону, а пензија за породице рачунаће се од дана постављења за привремене учитеље.

Чл“ 28.

Затечени српски учитељи и учитељице у новим крајевима Краљевине Србије постављени по уредби о наставницима српских.