Učitelj

Историска педагогика - |||

рамена своју дојку, истегнуту у облику мешине, а дете је дочепа и под најповоњнијим условима сиса.

Тек што прохода и његово је васпитање одпочињало. Оно је добијало као играчке мале праћке, мале лукове, мале стреле, малу секирицу, мало копље, да се учи лову. Потребно је било да се почне још из ране младости вежбати у одбрани и нападању. Његов отац, који није мрзео своје дете, нити је имао према њему каквих рђавих намера, нападао је не само њега него и његову матер, тукао их је, уједао, 66 и вршио према њима разне сурове испаде, спремајући га тако за борбу, и лов. Дешавало се да га, при овим вежбама, рани па чак и убије. Он је над њима био неограничени господар. У његовој руци лежао је живот и смрт његовог детета. Дарвин је причао историју дивљака Фуежменга, који је, распаљен непослушношћу свога детета, зграбио. једну велику плочу и резмрскао му главу, и као дасе ништа није догодило, продужио је пут праћен својом женом, која се тресла од страха и гушила у сузама за дететом, · али гласа није смела пустити.

Овај случај оцртава само последицу љутње. Али је код дивљака хладна и свесна воља била још страшнија. Кад отера жену са дететом, обоје морају умрети од глади, изузев само случаја, ако их неко друго племе прими под своју заштиту. Библија каже да је тако радио а Абрахам са у Агаром и Исмаилом.

Живот пун беде и невоље, мука патњи и непрекидног искушења трајао је у дивљака све до дана посвећивања. Дете најпре јуначки издржи пост, пробадања којим ишарају његову кожу и још много других страшних, пуних љутог бола проба. За овим му врачар изговори неколико мађиониских речи и повери му тајну, коју могу знати само грађани, чланови племена. И он тада постаје човек, тиранин, свиреп, и неумољив за своју жену, децу и за све своје. Тако су онда захтевали обичаји, створени искуством векова.

» ж .

Просвећеност је обагатила човека знањем и ублажила његово срце. И резултат те просвећености јавља се поред осталога, и у томе, да свако новорођено дете има данас право на живот. Па и у случају, кад је дете рођено с извесним недостацима, неће и не: сме бити уништено због тога. А ако би у