Učitelj

16 · Учитељ

Како стоји школа према овим трима васпитним чиниоцима

У највише случајева школа не води никаква рачуна о урођености. О урођеним особинама својих ученнка учитељ или не зна ништа, или зна тако мало, да би се нашао у забуни кад би га ко што о томе запитао. Чак шта више и спољашње наказности одмах не уочи, те прођу читави месеци па можда. и година док их не запази.

Школа се заиста брине много више о навикама. Она навикава децу да буду тачна, уредна, ади највише у томе да ћуте и да буду мирна. Али се прецењује вредност тих врлина. Строго узевши то управо и нису карактерне особине; јер као што је познато има рђавих људи, који су право чудо од тачности, као _ што има племенитих карактера, који не маре много за тачност

· у времену. У сваком случају извесно је, да се у школи често претерује у навикавању на ћутање, мирноћу и бубање 1. |. да "се лекција „зна“. Но напоредо с тим навикама стварају се у исти мах и друге које су и опасне,и штетне: мишићи на удовима — због непрестаног мировања — навикавају се на леност а тако исто и сам мозак. Овде се дакле има у виду само оно што ће бити добро у будућности а заборавља се да са чини оно, од чега ће бити непосредне користи — сад одмах.

Што се тиче индивидуалних промена и са школом је као и с кућом, она утиче индивидуално врло мало или скоро нимало, зашто јој се с правом може замерити — тим пре, што се данас школи придаје много ери значај и важност, него у пређашња времена.

Па ипак — напоменуће неко — поред свега тога и данас има изврсних карактера. Како је то могућног Одговор је лак и прост: Живот сам васпитава. А ОР је то васпитно средство живота Рад.

Рад је био, јесте-и биће свагда васпитач човечанства. Радом се долази до искуства које је услов за развитак. Но под радом у педагошком смислу не подразумева се само прост рад или неко обично занимање, него делатност која комбинује произвојли и ствара. Многи мисле да раде и онда кад се обично. само занимају. Рад је мисао преобраћена у дело, или да се друкчије изразимо рад је оваплоћена мисао. >

Да видимо сад, како рад може служити као васпитно средство. У природи свакога малога детета је да воли рад.