Učitelj

Психологија 21

дрски одговори учитељима, његово бунтовничко понашање у школи принудише најзад управитеља, да му забрани даље посећивање школе. Једнога дана. потом сретох га, кад је ишао на пијац са неком старом котарицом у руци. Он је корачао тако достојанствено, као да је носио министарски портфељ. Он ме поздрави с висине. и запита ме, шта има ново у школи 2.. „Чујем да је свима добро“, рече он, на што сам му одгово_рила: „Чујеш шта ћу ти рећи. Замоли учитеља – опроштај "а ја Ћу се потрудити, да те опет приме у школу“. — „О, то се само мене тиче“, одговорио је он кратко, гласом који није допуштао противљења, „У осталом, ми смо све свршили“, додаде. он уз то.

" Код сиротињске деце могу се каткад срести поступци, који нису изазвати славољубљем, већ су последица ретке душевне финоће. Ова чињеница мора нас тим више задивити и тронути, кад помислимо, да ова осећања нису уливена деци васпитањем, већ да потичу из дечје душевне ваљаности.

Госпођа Н. Н., управитељица једне школе, испричала ми је једнога дана овај случај. Између њених ученика налазио се један осмогодишњи дечко, са поцепаним ципелама; она му је израдила код школских власти, да добије пар нове обуће. Кад је дечко позват код директора, да прими нову обућу, он је скакао од радости и захваљивао се топлим речима, које је понављао на указаној помоћи. Управитељица, ганута овом детињском захвалношћу, поклони му још два гроша. Другога дана дође-он са малим свежњићем у канцеларију управитељичину, удараше весело потпетицама по патосу и рече: „Госпођо, моја мајка шаље Вам ово са много поздрава“. Госпођа отвори пакетић и нађе тамо неколико бисквита. После неколико дана дође мајка детиња, да се захвали за обућу, а управитељица хтеде тако исто да изјави захвалност за указану јој пажњу. „Какви колачи>“ упита сирота жена зачуђено. Она испитиваше дечка, који се сав зајапури и најзад признаде, да је за два. гроша, што му их је управитељица поклонила, купио бисквит, | мислећи, да ће на тај начин најбоље да покаже своју захвалност, Ову пажњу хтео је учинити у име материно, јер му се чинило згодније, кад то потиче од одрасле особе. Бојећи | се да његова мајка неће одобрити тај поступак, он јој ништа није казивао и више је волео, да се одрекне личне захвалиости и почасти.