Učitelj

Педагошки преглед | 37

већ умукнуле све шале и исмевања, јер се све више и више испољавају корисне последице рада. ; -

__ Истина, још и данас многи налазе да су моје "лабораторије при народним школама некорисна игра, и много сметају њиховом оснивању. Али исто тако неизбежно, као после ноћи дан, наступиће време, кад: ће свету бити непојмљиво: како (се настава и могла друкчије вршити.

Ако бисте запитали, одкуд потичу често прекомерне смење, ја бих рекао да ту у главном делује један узрок, који ако, хо"ћемо да објаснимо, морамо знати историју развитка појма о аиколи, т. ј. таквој, која води све ка вишим „ступњима. образовања посредством ручног рада — та "МИраО је била непозната свим прошлим епохама.

Браминске школе код Индуса, жречевске, (црквене | свештеничке) школе код Египћана, ученичке школе код Питагорејаца, филозофске школе код Атињана, школе ретора (бесед"ника) у. Римљана, школе читања и писања на трговима и улицама код свих старих народа, црквене школе средњег века, "све су то биле специјално-уџбене школе, и при том, осим школа искључиво за читање и писање, све су оне стављале себи. ре_лигиозне или ПЊИСННе образовне сврхе. Школе латинског језика: · „латинске школе“ које су произашле из средњевековних

црквених школа, постадоше обрасцима за реалне школе 18-ог „века, те како су се раније предавали и како су се и морали „предавати језици, историја и богословље, тако се почело предавати па се још и до данас предаје и све остало. Човечанству је свагда врло тешко откидати се од старих појмова и навика.

__ То бива још теже за већину; кад је сва система уређења и контроле, па и н дзора над њима удешена према уџбеним школама. Јер надзиравати и испитивати је врло лако, кад треба „мерити само количину знања, јер, прво ту можеш да свом суду подвргаваш читаве масе ученика. А затим, у својству екваменатора (испитивача), лако је прочитати и научити за два дана мсве. оно, из чега ти прексутра. предстоји да испитујеш "друге.

Радна школа то већ не допушта. Ту, ако хоћеш темељно да. провериш друге, мораш и сам не само знати, него и умети. „Испитивање. ученика у читавим масама, писмено или усмено, _ овде је сасвим немогућно. У радној школи ученика. не питају: