Učitelj

Педагошки преглед ~. 39

· Кад се изврши тај преврат, тада ће се остварити и савез међу домом и школом. Тада ће оба та места бити прожета општим животним интересима, и школа ће. ставити себи у задатак да доведе у" ред (поредак) | силе, изазване у живот тим „интересима, а исто тако и оне: уиНо и моралне | тековине што :се добијају, тим силама.

Школа ће не само учити дете употреби а преданих садашњости у броју културних тековина прошлости, не само да ће му помагати да се. навикава здраво мислити и поступати морално, но ће још унети у породицу далеко јасније схватање свега што се збива у школи, а заједно с тим и живље осећање код породице о својој сопственој педагошкој одговорности.

И тако ћемо ми са радосним убеђењем чекати онај час, "који ће нам дати нову школу, час, чија јутарња румен већ изгрева у свим културним земљама. | 5 Тек кад то време · „наступи, оствариће се Песталоцијеве идеје. Тада ће збиља, као што он вели „очигледност бити те_мељем сваког дознавања“, тада ће у истити „основним обликом "сваке наставе постати облици развића човечанског духа“ тада ће „настава постати она уметност, "" помаже развитку искљу– чиво преме законима саме природе“ тада ће „природа и умет"ност бити сједињени у народној школи толико присно, колико:

Зи пацај насилно раздвојени“. , Превео Д-р Јов. Максиновић

• „У + ~ •

аенц ПРЕГЛЕД _

ЕНГЛЕСКА

Васпитање раденица у Енглеској. — Како се приметила жена енглеских раденица за повећањем своје културе, то су разна удружења почела ницати у томе циљу. Удружење Ади Зећоој Џијоп, основало је у томе циљу летње курсеве који су увек добро посећени. А удружење Јошпр Мотап Спа-_ ћап Аззосјаноп спрема један колеж у коме ће се спремати раднице за једну годину дана ради свога културног усавршавања. Учиће се ови предмети: психологија, "хигијена, литература вештине, социологија, гимнастика итд. =