Učitelj

г Белешке 56

крајина. Сл. се тај посао сређује у Министарству Просвете и ускоро ће се приступити изради целокупног законског пројекта зак. о нар. школама за целу Краљевину Срба, а и Словенаца. Конзерваторијум у Београду. Уметничко одељење Миинстарства Просвете израдило ја Уредбу о оснивању и уреБењу једног модерног конзерваторијума у Београду.

Регулисање положаја учитеља грађ. школа н школ. надзорника у Војводини. Главни Просветни Савет изабрао Ле комисију за регулисање положаја учитеља Грађанских школа и школ. надзорника у Војводини.

Скупштина Србијанског учит. удружења. Главни одбор, учит. удружења сазвао је за 8. новембар скупштину И удружења о циљу ликвидације „Српског Учит. Удружења“ према правилима новог удружења У. 4 У ПОЉСКЕ И избора повереништва. Г. Министар Просвете одобрио је седмодневно одсуство > члановима удружања ради доласка на ову ску пштину.

Додатак на скупоћу у Италији. — још за време рата италијански су учитељи добили додатак на скупоћу, који је према различитим економским приликама био различит. Али је тек 28 јуна,потпуно регулисано примање тога додатка на овај начин: Сви учитељи и учитељице, који примају плату на, хаси примаће и месечни додатак на скупоћу у 100. лира и .за сваког члана своје породице по 0.85 лира дневно. Под члановима породице разумевају се родитељи, жена или муж, деца

" и пасторци, браћа и сестре: Ако су муж и жена обоје у с Па примају. обоје додатак. а

Додатак је у свима местима подједнак и издаје се заједно са платом уредно. - “

_ Нове плате инспектора и надзорника у Италији. Према најновијем закону о уређењу надзорничког положаја У Ита; тији, инспектори и школски надзорници добили су и нове 1. које су овакве. 0

1. Центра; дни инспектор има плату од 10. 500 лира. После 5 година 11.500 _ лира. Бост ле 10 година 12500 а после 15 го- + - дина. 13.000 лира.