Učitelj

Некролог 6

служе и данас овде овде, где још није допро талас народног просвећивања ове врсте, као на пр. Земљорадничка Задруга у селу Радичеву „Како је чича Стојан сејао траву“ „Старо и Ново Време“ и т. д. И,баш зато што су оне и сувише тенденциозне и провидне, управо што се о њиховом наслову унапред зна шта се њима хоће народу да каже, оне не могу да послуже у оним селима и оним људима који већ умеју између редова да читају. Ми имамо сељака данас Ссамо не много) који читају Виктора Ига и Толстоја. Таквима не помажу бајке. Премда у просвећене сељаке не треба рачунати сеоске шар- · латане и политичке шићарџије који репрезентују лажну образованост и обмањују простоту око себе.

Али у цело узевши сваки народ има своје: детињство, "врелост и старост. Наш је народ прешао оно прво доба. Ови су га ратови сувише брзо извели из блаженог детињства и пре времена уозбиљили! Не може се он више возити преко девет вода а да му се не да да злу воду проба, он већ зна како дуга постаје али хоће да зна зашто она има 7 боја, хоће да завири дубље у ствар, хоће више убеђења'и разумевања, једном речи, хоће више да зна.

Због тога сви ми морамо променити тон писања 1. |. морамо поћи један корак даље у народном просвећивању. За сад се осећа, нарочито у том правцу један карактеристичан застој, "што је сасвим природно, после оволиког замора и проливања крви. Врши се канда ново формирање идеја. Постоји једна велика збуњеност пред дилемом: хоћемо ли и даље да учимо децу и народ националном идеализму и певати песму: у бој! у бој! или ћемо се посветити савршеној материјализацији културе, коју вам ново време доноси2

У сваком случају ми нећемо лако заборавити нити ћемо се одрећи онога што је увек служило на част нашој нацији п што нас је учинило великим у одбрани наших човечанских м животних права. Том времену и том циљу служио је и Живојин Дачић са пером и живом речју и послужио је тако да га нико у томе од његових савременика није могао претећи.

Сретен Динић,