Učitelj

84 | Учитељ

Учитељу српски!. Ти, који се вереш по дубодолинама Црне Реке и кршним камењарима голога Мучња, куда те судба, гладнога, води, коме се над главом слева_ кишница с трошне таванице рабатне школске брвнаре, а коју ти твоја добра држава даје да из ње ширипу своју културну мисију, која ти за твој напорни рад. пружа злехуду награду, на којој ти завиде сва господа. _ са бетонских тротоара и асфалтске калдрме, показу-. јеш се у свакој прилици да си велики, да си достојан следбеник Онога који је трновим венцем и скупоценом. крвљу извојевао славу човечанству и спас народима!

Потреба је да се осврнемо, ма и у најкраћим цр- | =

тама, на прошлост Учитељског Удружења, и да истакнемо неке, најглавније моменте из његовог живота и рада, прво с тога што се већ сад, после толико деценија од његовог“ постанка, могу јасно видети резултати његови и друго, што се сада да јасно оцениши колико је здрава и корисна била она идеја која је руководила осниваче · Учит. Удружења при оснивању његовом, идеја која: | је не само благотворно дејствовала на колику-толику поправку социјалног положаја нашег сталежа већ и на унапређење основне наставе и помагање нашег културног живота у опште.

Оснивање Учитељског Удружења пре 39 година – било је у непосредној вези са ондашњим стањем ос— новне школе и учитељства.

Нашим млађим друговима можда није | обро познато, како је било онда стање нгродно школе и учи-_ _ тељства. Народне школе и учитељство били су под. непосредвим надзором и старањем школских тутора, а то су били полуписмени а негде и неписмени сеоски дућанџије или варошки пропали трговци, од чије _ милости и благонаклоности је зависило надо жава „школе и учитељев опстанак.

Није било школа ни с најобичнијим хигијенски "и педагошким захтевима, ни спремних довољно учитеља, ни уџбеника.