Učitelj

F6- Учитељ

Дакле, помоћу какзог му драго утврђеног низа могу се одредити количине, премда не увек тако згодно, али ипак онако тачно као и код обичног нам начина. ја рекох изриком помоћу каквог му драго утврђеног низа, па ма то биле црте, шљунчићи, зарези на рабошу и т. д. Назван ће човек дакако, сумњати у то; а то стога што нам је бројање са нашим бројвим низом обично, бројање пак са неким другим низом необично. У осталом довољно је завирити у историју математике па да се по тој ствари добије правилан суд. Феничани, Асирци, Јевреји Грци и т. д. служили су се словима. Етрусканци, а доцније и Римљани укуцавали су у храму богиње Минерве сваке године по један клинац, да би одредили број протеклих година и т. Д.

IV.

Како је нама сада лако: 1. да извесне ствари избројимо и 2. да резултате бројања саолштимо. Бројање претпоставља

неки бројни низ. Бројни низ којим се ми служимо састоји се

се из комплекса гласова. Народи на нижем културном ступњу употребљују као бројне низове неке видљиве ствари, на пр: два тичија крила, три прста нојеве ноге, пет прста на руцими т. д. Употребљавало се је дакле, једновремено више, низова, сваки низ посебице могао се употребити само изналажење извесног броја, па је стога било потребно да се допуњава другим низовима. Рђава страна овакога бројања била је у томе што је тешко било поредити међу собом више резултата бројања. С тога је, ваљда, и дошло до тога, да су се људи постепено одлучили да употребљују искључиво један низ, и то већина народа употребљавала прсте на руци и нози. Мисионери а и научари тачно нас обавештавају, да је „бројање помоћу прстију“ код многих народа ван Европе још у употреби.

За нашу сврху довољно је неколико напомена. По Тајлору прича неки мисионер Госп. Олфилд о Бајангумама између осталога и ово: „Желео сам да дознам тачан број урођеника који су погинули једном сукобу. Човек, коме сам се обратио за обавештење, поче у мислима понављати имена погинулих... употребљујући при том за свакога по један прст, и после многих узалудних покушаја и после поновних започињања био је у стању да изрази тражени број на тај начим, што је три