Učitelj

Методика : 54.

пута дизио руку у вис, као знак, за 15 одговор на моје тешко питање из рачуна.

Да су у почетку прсти на рукама и ногама употребљавани као бројни низови, види се у осталом и из начина како су се код разних народа образовали бројни називи. То ће се видети из неколико примера. Код Талманака (становника на Ориноку атриапепе (цела рука) значи: 5; Пасопо атрепаропа је уепире (један од друге руке): 6; атопа асеропаге (обадве руке): 10; рита ропа Теутпре (један на нози): 11; раполе (цела нога): 15; Геут-Пега (један Индијанац): 20; пасопо тогајатриаг _ропа геуетчтре (један од обадве руке другог Индијанца): 21 итд. Кол становника на Гренланду тата пак (рука) значи: 5; агјnrk-atausek (Ba другој руци један) значи: 6; агупек-тагашк (на другој руци два) значи: 7; агкапек ртрази! (на- другој нози три): 13, ти-паудтро (цео човек): 20 и т. д.

Дакле на ступњу бројања помоћу прстију могуће је, да се извесни бројеви изнађу, а могуће је и то, да се ови бројеви и изразе.

Веома је несавршен начин изражавања бројева код Абипонаца. Упитате ли ове људе о броју извесних ствари, они ће дићи у вис толико прстију колико има ствари, па ће рећи: _„реуг Ш1“. то ће рећи: ево, оволико! У овоме случају број се изналази помоћу прстију, а такође се помоћу прстију и изражава; речи, које прате ово показивање, споредна су ствар.

Савршенији је начин изражавања, као што смо видели на гренландском и танамакиском језику. Истина, на овоме ступњу још се броји помоћу прстију, али при изражавању резултата, поред показивања, добија и реч извесног значења. „Овај ступањ развића особито је важан стога, што се из њега види, како се изналажење бројева и њихово изражавање одвајају једно од другога. Овде налазимо, да су бројни називи првобитно били за бројеве, који су друкчије постали... Бројни називи са изузетком прва четири, готово код свих примитивних народа у тесној су вези са процесом изналажења бројева, пошто они описују шта се је радило са прстима на руци и нози, да би се изнашао дотични број. Просто „рука“ или пола ч0века значи пет. „један од друге руке“ значи шест ит. д. Види се, да бројни називи првобитно нису били називи количина:

апротив они су опписивали радње, које су предузимане да се