Učitelj

62 Учитељ

" Пријепоље и највећа варош у нашем RIO Берани, у којој има учитељска школа.

Шта смо сад научили 2 Запишите: У! Предели: Расин Азбуковица и Полимље. 5

_Казали смо да је јужни део слика, у коме се налази: Полимље, Азбуковица и Рађевина брдовитији, а северни део, у коме се налази Јадар да је равнији. Запамтите још и ово, да

г јужни део слива, од извора Дрине до Зворника зове Горње тања а северни део, од Зворника до планине Вадој евице, зове Доње Подриње.

Стога се и земљиште поред Дрине зове Подриње, а људи, који живе на том земљишту, Подринци.

(Поновити цело пређено градиво).

Асоцијација. Које је Подриње равније, здравије, богатије, насељеније2 Где има више путевар Који се још пут налази у Д. Подрињу, сем колског2 Где има више вароши и села Који је предео најбогатији и најравнији 2 |

| ТУ. Систем. Слив Дрине више је брдовит него раван. Пружа се са југа на север дели се на Горњеи Доње Подриње. У Горњем Подрињу налази се Полимље, Азбуковица и Рађевина. У Доњем Подрињу је Јадар. Доње је Подриње равније. богатије и насељеније. У њему роди добро кукуруз и воће. У Горњем Подрињу рађа воће и људи се занимају сточарством. Вароши су Беране, Прибој, а: Љубовија, Крупањ и Лозница. Путеви.

Знатна места: Тршић и Клупци: Реке: јадар, Лешница и Лим. Планине: Видојевица, Цер, Медведник, Јелова Гора, Златибор, Комови, Гучево, Јагодња, Гара и Дурмитор.

Занимање у сливу реке Дрине.

М. Примена. Цртање слива на школској табли, а: и код куће. „Описати у кратко што се запамтило. Идеално путовање од "једног места до другог. Чланак из Земљописне Читанке: