Učitelj

,

182 и У ИЕ ељ

ne rade. koliko mogu, ili, i ako što urade, uvek gledaju da to i naplate. To otvoreno гомоге, to otvoreno tvore. Često će se čuti: Koliko mi se plaća, toliko i radim“.

Učiteljev rad ne sme da se svede na ovo. Učiteli mora da bude idealista, ot mora da bude nosilac ideja, on mora da usađuje i oživljava ideje, da pokreće radi život oko sebe, |er on živi u narodu, sa narodom i za narod. I društvo i država sasvim Opravdano očekuju od učiteljevog rada kulturni napredak. Valjani i dobri učitelii to mogu uraditi, a sada su nam potrebniji nego ikada valiani učitelji. :

Pregnimo na zajednički složan rad. Postaraimo se da naš narod podignemo na stepen kulturnog naroda. Oduševimo našu · omladinu. Naš je to zadatak. Ne dozvolimo da nam narod prebact za naš nerad. Odbacimo od sebe partizanstvo, zlobu, pakost i zaiedanje. Cenimo svačiji rad i trudimo se da ga u radu pomognemo i sami pregnimo na rad a narod neće biti nezahvalan.

—____——

Др. Вој. Р. Младеновић, учитељ.

Морална настава у народној школи.

18 Васпитање се дели по Канту на надгледање („родитељска брига, да деца не учине штетну употребу својих снага“), дисциплину и „упућивање поред образовања“. Дисциплина „мења животињство у човештво“. Неки „туђи ум“ се побринуо за животињу: она је све помоћу свог инстикта. Човек нема ин-

„стикте, њему су потребне сопствене снаге и он мора сам да

уреди своје поступање. Пошто он сам није у стању да то учини, морају други за њега да чине. Човек. постаје човеком само васпитањем, „он није ништа друго до то што васпитање од њега начини“. Развијање природних дарова код човека не бива само по себи него помоћу васпитања, које је због тога вештина. Али „у човеку се налазе клице за добро“, а „добро је васпитање управо оно, из чега све добро у свету произлази“. Васпитањем мора човек да буде: а) дисциплинован (припитомљавање дивљачности“), 6) култивисан („поучавање и упућивање“), в) цивилизован, г) морализован. |

7