Učitelj

108

пето-динарка. Заборавим ли пак реч шесдесет и девет, онда сам у исто доба заборавио, као што се да лако видети, и то до којег члана бројнога низа стижу пето-динарке; кратко речено: нестанком речи нестало је и садржине: у томе се баш састоји особеност бројних назива, речи, којима се означавају бројеви. ;

Да „бројеви“ (бројни називи) са својом двогубом функцијом играју са свим друкчију улогу него што је то случај код осталих речи, можемо се лако уверити помоћу једног огледа који ћемо мало ниже ИЗЛОЖИТИ.

Огледима се обично испитује шта доприноси неки једи"ничан узрек за добијање укупног ефекта. У овоме случају укупни Хе ефекат састоји у извесним аритметичким процесима мишљења, пита се сада шта се чини за добијање овог укупног ефекта тиме, што се служимо комплексом гласова један, два, три и T. M.

Узмимо да је извесна личност у стању да махиналном брзином изводи све рачунске операције у обиму од 1 до 10, која дакле без ичије помоћи може да каже да је: 1+5=6, 23, 3--4=7, 2фв=10 ит. д; аатим да је 3—-1=2,8—2— 6, 9—6—83 и т. д. Дотична личност обавештава нас о резултату ових операција помоћу извесних говорних знакова; разуме се она не располаже само тим знацима већ и садржином, која је ж тим знацима изражена не само речима већ и стварима (мисаоном аритметичком садржином) као што се обично мисли не би се стање ствари у овоме погледу изменило, кад би се за старе и познате садржине увели нови изрази.

А још како би дјејствовао у овом случају нов начин изражавања! — Место бројнога низа један, два, три десет да суведемо од некуд други: ем, еб, аб, ур, ир, ар, ер, ин, ан, он. И дед нека са овим изразима оперира особа са којом вршимо покушај. Како ли ће она помоћи туг Искључена је могућност, да она просто обрће нов начин изражавања у стари: дотична личност баш м сме оперисати само са старом садржином а са новим изразима. Шта има у опште да изврши дотична особа2 Ваља да је у стању да израчуна ове задатке:

ам-|еб=а6 он—ам==ан урфир=ан ин—ур=ур аб--ер=0он ер—аб=ур