Učitelj

Бројање и

4

рачунање

„199

аб-–ар—ан

ан—ин=—ам

ан-Рам=он еб—ам=ам аб--ир—ин он—ин=е6 еб-—-аб=ир аб—еб=ам ир--Рам=ар ан—ер=е6 HH— e0=0H ap—yp=2aM ep+a6=oH Ho JL

HT. BR.

Ако се узму у обзир и остале комбинације, било би још врло много таквих ставова. Претпоставивши, да је дотична личност потпуно усвојила овај нови бројни низ ам, еб, об и т. а може ли она без сваке тешкоће схватити односе, који су изражени у горњим рачунским ставовима Никако. Ова је личност у истом положају, у коме се находи почетник, који је тек научио бројати те с муком израчунава (бројањем), да је: 5-4=—0 и т. д.

Дакле је овакав резултат покушаја са личношћу, која може тачно рачунати у обиму од !—10. Према томе: са старим начином изражавања, не ишчезава само тај стари начин изражавања; а то је стога, што тако звани бројеви (бројни низови) нису само речи, већ се примењују и као чланови бројног низа. Како ли би тешко пало одрасломе човеку, да се нађе у горе наведеним ставовима макар само у обиму од 1 до 10 а како ли би му тек било, да све те ставове тако научи, да их у свако доба без по муке може применити! А a je то лакше нашим малим рачунџијама 2'

МТ. Ми се служимо једним веома бројним низом па ипак нам се тиме памћење не оптерећује. Откуд долази тог Овај је

= Многе нам ствари изгледају лаке само стога што су нам потпуно обичне. Ово мора нарочито да има у виду учитељ и да према томе вазда покушава да се преноси на становиште ученика. Биће потребе да чини и покушаје по начину горе изложеноме. ја ћу узгред напомевути један такав покушај. У рачунској настави за други разред учитељ често пута предвиђа она места, која су детету веома тешка. Да би дознао која су та месга нека учитељ покуша, да једном примени место десетичног. система неки други систем. Таквим се покушајем често пута више допринесе настави него ли излагањем читавих страна неке методике рачунске наставе, Сравни У. Тапск Паз Кесћпеп аи! дег Џпгег5 5. 24 Н.

3%