Učitelj

"226 | Учитељ

резолуција и решени многи корисни предлози појединих учитељских друштава и чланова.

Скупштином је руководио председник Глав. Одбора госп. Мих. јовић а посетили су је више одабраних гостају међу којима су и покрајински намесник за Хрватску г. Ј. O PO и повереник за просвету г. Д-р Т. Алауповаић.

Уочи скупштине Соколски Савез приредио јеу част yuuтељске скупштине соколско вече на коме је поред поздравних говора и предавања о соколству изводио руски певачки хор врло: лепе пијесе.

8. новембра је била приређена у Нар. Казалишту свечана представа. („Снегурочка“) а 9. новембра био је банкет у рестаурацији код Јањета где су се сви учасници скупштине врло лепо провели и другарски растали. · |

ж

Полагање допунских испита. Поводом питања појединих управитеља учитељских школа кад треба да полажу учиељски кандидати који су свршили учитељску школу у иностранству допунске испите. Министар Просвете решењем својим одредио је: да се ти испити полажу у времену када се полажу учитељски испити зрелости. Том истом одлуком одређени су и школски реони где ће се ти испити полагати.

Учитељски испити. мина Просвете издао је распис свима просветним инспекторима и школским надзорницима, по KOMP Ce скреће пажња свима учитељима цама, који нису полагали практичне учитељске испите, да је последњи рок полагању "тих испита 5. мај 1922. године.

- ~

За муслиманске школе. У Скопљу је образована коми"сија по наређењу Министарства Просвете која ће израдити наставни план и програм за муслиманске школе за Веронауку, Коран и матерњи језик и спремити уџбенике за те прецмете.

> У

Распис о јеврејским празницима. Министарство Просвете издало је распис у коме се, саопштава учитељима у које дане могу ослобођавати јеврејску децу од школе због њихових празника.

*

Српске вероисповедне школе у Хрватској и Славонији. Са престанком црквено-школске аутономије све српске вероисповедне школе у Хрватској, Славонији и Срему, подржављене су. Министарство Просвете наредило је да оне до унификације и изједначења закона о народним школама у целој Краљевини потпадну под надзор и администрацију просветног повереништва у Загребу.

Х