Učitelj

И. О Дечијем Игралишту;. И

12. „ Предлозима. .

Али пре него бих прешао на излагање тих појединих пи-

"тања, сматрам за потребу да учиним једну уводну напомену, како бисте могли разумети моје становиште при давању мишљења о појединим школ. питањима. Прошли рат, који до сада Историја човечанства није забележила, не само да је уништио небројена блага, разорио имовину, упропастио физичку снагу милијонима људи у напону њихове најјаче енергије, већ је задржао и културни прогрес цивилизације муком и напорима стечени кроз векове. Наша мала али дивна и јуначка Отаџбина је највеће жртве поднела сразмерно њеној величини. Не само њено богаство и њена физички снага да су немилице упропашћаваени, већ је и њена просвета претрпела неизмерне штете: безброј просветних радника положише свеје животе за њену слободу и за ујединење; 1икол. зграде до темеља порушене или јако оштећене, намештај и учила уништена и разнети, књиге спаљиване на ломачама попут варвара из средњега века.

Враћајући се десетковани на та своја згаришта, без великих материјалних средстава, чекао нас је напоран рад на 06нови њиховој.

И мушки се прилегло на тај рад. Он је дао у кратком времену велике резултате. Нема сада села у овој области у коме школа није прорадила.

Научени да имамо све оно што смо имали пре великог светског рата, тако пустошног за нашу Отаџбину, а склони по своме националном карактеру брзој кратици, већина у годишњим извештајима очајно вапију, што све школ. зграде нису још доведене у предратно стање, што немају ранијег намештаја, учила, наставних средстава, уџбеника, књижница.

Да је тако, то је истина. Али да ла је и могло боље бити, нешто више урадити. Не, господо. Учињено је много више него што смо билиу могућности. То мора да призна сваки који је видео разорену Отаџбину враћајући се у њу одмах за војском, а види је сад само после три године већ чврсто на ногама. |

Имајте уверење, господо, да ће у најкраћем времену наша дивна Отаџбина бити не само онаква каква је била пре светскога рата, но још напреднија, још срећнија. Њена величина и њено богаство пружиће довољна средства народној школи да она изврши своју мисију у стварању њеног економског благостања и њене високе културе.

Верујте у то и не очајавајте због незнатних и пролавних незгода, које у садашњици наилазите у своме раду.

Учинив ту потребну напсмену, ја прелазим ча излагање раније yIEDDOnHN редом.

5*