Učitelj

16

Шумадија не сме у том погледу да изостане иза понекг. забачена села у J. Србији, која имају већ таква купатила, додуше од војске наслеђена, и у којима се становништво навикло редовно да се купа.

Ову замисао можете још ове године остварити. За њено остварење није потребно више од 2—3000 динара. — У томе. ћете наћи потпоре свију надлежних, а нарочито потпоре Мин. Здравља, у коме се сада налазе људи, који су својим радом, инспирисаним превеликом љубављу према добру народном, посвегдочили већ колико им је здравље народа и његовог подмлатка. прирасло за срце — људи који су радили у народу иза народ.

Стављам вам, поред тога, велику дужност, да настанете свом снагом да свака школа има ручну апотеку најпотребнијих лекова, и да сваки дом на селу без разлике преко ученика прима лист Чувар одравља и популарне брошуре о чувању здравља, који Мин. Просвете и Мин, Здравља треба да помогну из својих средстава, да се тај лист даје ученицима y М, цене. и што више растури у народу.

Учитељ А) у градовима :

а) сталних: учитеља 59; учитељица 101; = 160 0) привремених: M. а и – в) вршилаца: МА — |) —

Свега. 59 111 == 160

| В) у селима: и

а) сталних: учитеља 347; учитељица 350: = 697 6) привремених: У 34; O Pl. — 55 в) вршилаца: “ 18: - Id: 32

Свега 399 385 — 784

Укупно: 458 учитеља; 486 учитељица;

Седамдесетих година прошлога века предајући нас учитељу први пут наши родитељи, прости и неписмени, обично говораху: „Бог, па ти, господине учитељу.“ Истинита је и пуна смисла народна изрека: „Бог 'да прости учитеља па родитеља“. | У том истицању учитеља одмах после Бога а пре родитеља исказан је онај велики значај његовог позива; она велика | важност његове дужности; велика свест о значајуи вредности просвећености, па, природно, и велико поштовање према ономе, који ту велику и значајну дужност врши. |

А ти наши први учитељи не беху стручно спремни људи: они беху без великог знања сем најобичније писмености, често црквени појачи, па ипак опште и неподељено поштовање уживали су они од свију, у чијој су средини радили. И њихове су награде биле незнатне: три дуката на месец, али се њиховом. живету и њиховом положају завидело. ~

'

— Наставиће се —