Učitelj

395 Учитељ

javlja velika zbunjenost, stid, strah od pokude itd.; to sve pak deluje na motorni nervni sistem, te se onda oseća neki pritisak u grudima („mora“), ima se stegnuti grlo. ili naglo disanje.

U unutrašnjosti stvorena zlovolina osećanja šalju svoja. zračenja i u svest, te i tamo stvaraju srodne osećajne predstave strah i dr., od kojih bolesnik pokušava da se brani i da ih potisne iz svesti. Žestina uzbuđenja i oni nepotrebni napori pri tom prouzrokuju one grčevite trzaje. i pokrete koji se kod mucavca tada vide.

U vezi s ovim razumljivo jie, što osim govornog mucanja ima, ako tako smemo reći, mucanja (trzanja) i pri pisanju i u hodu i tako zvanog uličnog i mesnog straha Sve su to posledice preživelih velikih uzbuđenja, koje se prilično često viđaju.

Iz svega ovoga vidi se, da je mucavost {edno veliko. zlo, koje se teško može lečiti. Izvesni stručnjaci tvrde, da poneka jako nervozna deca, zbog silnog potresa u mozgu i kičmenoj moždini postaju mucavci i takva se deca gotovo nikako ne mogu izlečiti.

Neki ipak misle da se podesnim govornim теХраnj ma, vežbanjima u disanju i naročito podešenom gimnastikom mogu postići izvesna poboljšanja. Drugi pak tvrde da su takva pobolišanja samo efemerna — prolazna i da ovakva lečenja mogu preduzimati samo leFari — specijalisti za nervne bolesti ili psihijatri. Mnogo ie bolje starati se da se bolest predupredi nego da se leči.

Kad se dete koje muca prevede u sasvim novu okolinu — u tako reći drugi svet i počne dobijati nove utiske i osećanja, pokazalo se ponekad, da se tada i mucavost kod deteta smanji i ublaži, jer tada izostanu i ona zlovolina osećanja i uzbuđenja koja stvaraju mucavost.

Odrasli mucavac je neizlečiv.

Cudnovata ie pojava da gotovo svi mucavci mogu tečno pevati. To je i dalo povoda učitelju Elderzu, da pokuša lečiti mucavce naročitom metodom pevanja.

Druga |e metoda lečenia mucavosti Dr. Оштапа Berlin-a koju i Dr. Keller-Hoerschelman zastupa. U svo- ·