Učitelj

У ИЕ ДА

Љеоград, март 1922 Св. 7. Год. Н.

«Мил. Трифуновић

НАША ПРОСВЕТНА ПОЛИТИНА:

Ми се сви жалимо на корупцију и хаос у администрачији, на расипање, на слабу преданосг својој дужности, и тражимо узроке овим немитим појавама, овим недаћама и манама нашег социјалног и државног живота. И питамо се, зашго је то тако, зашто то тако бива у овом добу потпуне владе народа, у добу када живимо у пуном животу демократије. Под старим режимима, кад народ није имао оволико права и удела "у управљању државним пословима као данас, говорило се и тврдило, да је зло отуда, што је народ одстрањен од утицаја на државне послове те све зло долази одозго. Али ево сада, "народ има пуну власт, суверенитет народа је у пуном јеку, па опет имамо ако не онолико недаћа као раније, — по некима зи већих него раније — а оно врло великих, и ове три године после ратова толиких, да нас све, од Министара до најмањег службеника и најпростијег радника, овакво стање забрињава. 1 траже се разноврсни лекови, али се једно заборавља, заборавља се једна велика поука из исгорије.

Да би једна демократија могла правилно функционисати, она мора испуњавати извесне услове без којих нема нормалног "живота. један од првих услова јесте: народ у демократијама мора бити просвећен, писмен и имати извесно образовање.

» Господин Миша Трифуновић, пређ. Министар Просвете, народни посланик и председника Законодавног Одбора Нар Скупштине, уступио је уредништву свој говор, о просветној политици, који је држао на конгресу Радикалне Странке. Радо дајемо места овој објективној критици нашег просветног система, апстрахујући ма какву политичку примесу, у интересу сређивања наших просветних прилика и поправке ове врло

важне гране нашег народног живота. 1»